De gewestelijke VRT-omroep Brabant (nu Vlaams-Brabant) werd 55 jaar geleden in het leven geroepen. Vijf jaar geleden werd daar uiteraard de nodige aandacht aan besteed door de VRT zelf en dat gebeurde dan door de huidige ploeg van Radio 2 Vlaams-Brabant die naar het legendarische Flagey-gebouw trok met vier coryfeeën van toen: Jan Van Rompaey, Zaki, Chris Jonckers en Urbanus.

Omroep Brabant startte in 1967 als vijfde regionale omroep van de BRT en vestigde zich in het Flageygebouw in Elsene. Halverwege de jaren 70 verhuisde de BRT grotendeels naar het nieuwe omroepcentrum van de Reyerslaan, maar Omroep Brabant bleef in het Flageygebouw. In 1976 werd Guido Cassiman nethoofd van Omroep Brabant. In die hoedanigheid heeft hij me ooit eens geïnterviewd, maar dat is gelukkig nooit uitgezonden. Het hoe en het waarom heb ik hier uitgelegd.

Het was wel geen toeval dat ik met Omroep Brabant in contact was gekomen, want ik was een grote fan. Van Happening met Wim Van Gansbeke b.v., maar ook van Harbalorifa met speciale aandacht voor het Nederlandstalige luisterlied. Onder dit titel werd ook een dubbel-CD uitgegeven t.g.v. 25 jaar Omroep Brabant. Alhoewel er een aantal klassiekers van het genre opstaan, staan er op deze CD nog tal van uittreksels uit andere programma’s. Ik denk b.v. aan “Goeiemorgen, morgen”, de ochtendgymnastiek met Guy Mortier, “Capriolen” met Walter Capiau, “In ’t Lieg Plafon bij Tone De Plekker”, “Jan en alleman” met Jan Van Rompaey, Felice Damiano bij Luk Saffloer en “De Prehistorie” met Guy Depré.

Toen halverwege de jaren 90 restauratiewerken werden uitgevoerd aan het Flageygebouw verhuisde Radio 2 Vlaams-Brabant naar het Amerikaans Theater. Guido Cassiman werd in 1997 opgevolgd als nethoofd door Jan Stevens, tot 2002, toen hij nethoofd werd bij Radio 2 Limburg. Hij werd er opgevolgd door Annemie Van Winckel, die overkwam van Radio 1. In 2012 trok de VRT definitief weg uit het Amerikaans Theater, en daarmee ook Radio 2 Vlaams-Brabant. De omroep bevindt zich nu in het nieuwe Radiohuis in Leuven. Fien Reekmans was programmaverantwoordelijke tot en met 2018, Luc van Bakel is de huidige programmaverantwoordelijke. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.