De vroeger uiterst populaire Gentse televisiepresentator Walter Capiau is bijna een jaar na zijn tachtigste verjaardag aan kanker overleden.

Walter Capiau was godsdienstleraar toen hij aan de slag ging bij de toenmalige BRT. Aanvankelijk werd hij populair op de radio, met zijn populaire programma met telefoongrappen, Capriolen, dat hem in 1972 de Radio Oscar opleverde. Daarna ging hij bij de BRT voor televisie werken, en werd het gezicht van populaire programma’s zoals Tienerklanken, Magesien, Binnen en buiten en vooral Hoger, lager. Bij de start ervan in 1983 recenseerde Lode De Pooter dit laatste programma op de volgende manier:
“Bij dit alles zijn wij bijna vergeten iets te zeggen over het nieuwe open-broekprogramma « Hoger, lager » dat vorige week van start gingen onder leiding van lolmaker nr 1 Walter Capiau (12-1). Deze combinatie van gokken met kaarten en antwoorden op enquêtevragen kan de kijkers thuis misschien wel boeien omdat zij zo primitief en zo absurd is. Om nog niets te zeggen van de ongewilde humor die er in opgediend wordt. Negatieve aspecten kunnen bij overdrijving soms ook positief worden. Tenminste enkele keren. Wij geven W.C. dus nog een paar weken krediet op voorwaarde dat hij het publiek in de zaal wat kalmeert. Dat zijn geen supporters meer maar hardroepers die enkel voor burenhinder zorgen. Dus stilte op de uil en… wij kijken nog.” (Lode De Pooter in De Rode Vaan nr.4 van 1983)
In 1986 bracht hij met het WK voetbal nog de single E Viva Belgica uit, maar bij de oprichting van de commerciële zender VTM in 1989 maakte Capiau mee de overstap, en werd er het gezicht van het succesvolle Rad van Fortuin tot 1994. Door het jarenlang presenteren van dit succesvolle programma werd “Ik ga het zeggen Walter” een bekende uitdrukking die nog steeds aan het programma wordt gelinkt. Daarnaast presenteerde hij eveneens VTM-successen zoals Walters Verjaardagsshow (wat hem met “Happy Birthday” ook een platenhit opleverde), De Kinderacademie en ook nog de minder legendarische programma’s Het 3 stedenspel en de 1-2-3 show, en als laatste het moppenprogramma HT&D.
Daarnaast had hij ook zijn bedrijfje, Capiau Projects dat televisieprogramma’s maakte en reizen organiseerde.
Walter Capiau was ook politiek actief. Hij trad op in een verkiezingsspotje van de toenmalige CVP (nu CD&V) voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1982 dat op de toenmalige BRT werd uitgezonden in het programma “Politieke Tribune”. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 stond hij op de lijst van N-VA in de gemeente Koksijde maar hij werd niet verkozen.
In april 2011 publiceerde Dag Allemaal een artikel waarin hij beschuldigd werd van seksueel misbruik van tienerjongens toen hij zelf 24 was. Walter Capiau deed dit af als roddels. In juni 2012 schreef Dag Allemaal dat Capiau had toegegeven dat hij in de jaren zestig een aantal minderjarigen had aangerand. Dit was gebeurd tijdens jeugdkampen. Omdat de feiten verjaard waren, wachtte Capiau geen verdere vervolging, maar hij overwoog naar eigen zeggen eerst zelfmoord en nadien gaf hij er dan toch maar de voorkeur aan om aan een buitenlands strand nog wat van de anonimiteit te genieten. In 2015 keerde hij terug naar Oostduinkerke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.