Twaalf jaar na haar doorbraakroman “The Millstone” verscheen van de Engelse schrijfster Margaret Drabble The Ice Age (De IJstijd).

Het is een sleutelroman (de Engelsen gebruiken de Franse uitdrukking roman à clef) die de ervaringen van de voormalige televisieproducer, latere projectontwikkelaar Anthony Keating volgt terwijl hij de ups en downs van het leven in de jaren zestig en zeventig ervaart. Helaas kan (of wil) niemand mij de sleutel tot de roman overhandigen, zodat ik op mijn eigen lectuur moet terugvallen en zeker bij de aanvang doet het boek mij enorm denken aan het lied “Ik heb een zwaar leven” van Brigitte Kaandorp. Mens, wat kan jij zàgen, zeg! En dan heb ik het uiteraard over Drabble, want Kaandorp bedoelt het allemaal satirisch. Maar dat zagen laat Drabble dan over aan een mannelijke figuur, die Keating dus. Al kunnen de andere personages (veel te veel eigenlijk) er ook wat van! Ze moeten tenslotte de titel waarmaken.

Maar dan krijgen we plotseling een heel andere wending in het laatste deel. Plots zitten we in een roman van John Le Carré. Ze maakt er trouwens zelf even een allusie op (p.247). En zo is het boek een illustratie van het terugkerende thema in haar werk, namelijk de correlatie tussen de hedendaagse Engelse maatschappij en de individuen die erin leven. Hoewel haar werken in beginsel niet autobiografisch zijn, zijn sommige karakters en de gebeurtenissen die ze tegenkomen wel geïnspireerd op het leven van Drabble zelf.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.