Het zal morgen al vijftig jaar geleden zijn dat de Franse chansonnier, cabaretier en acteur Maurice Chevalier is overleden (foto Eric Koch van ANEFO via Wikipedia)

Maurice Auguste Chevalier werd geboren in Parijs op 12 september 1888. Van 1914 tot 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd hij door de Duitsers als krijgsgevangene vastgehouden in het kamp Dörnitz Altengrabow.

Chevalier trad op in cafés en in de revues van de Folies-Bergère en later in Londen. Hij werd gelanceerd door zijn geliefde Mistinguett. Chevalier werd onder andere bekend door zijn strohoed en smoking. Beroemde liedjes van hem zijn La Madelon de la Victoire (1918), Valentine (1925) en Prosper, Yop la Boum (1935). Hij trad ook op in tal van films, zowel in Frankrijk als in Hollywood. Zelf hield ik het meest van hem in “Gigi” van Vincente Minnelli uit 1958. Natuurlijk met “Thank heaven for little girls”, maar ook “I remember it well”, waarbij hij zich blijkbaar alles verkeerd herinnert.

Chevalier heeft zijn memoires geschreven. Ze zijn in 1950 in vier delen uitgegeven onder de titel Ma route et mes chansons. Zelf heb ik een Nederlandse vertaling (in één deel) en ook een CD met een “best of”, maar blijkbaar liggen die allebei op onze Boekenzolder in Dendermonde, want ik vind ze hier niet terug.

In september 1968 stopte hij officieel met acteren en zangoptredens. Desondanks nam hij in 1970 de titelsong op van de Disneyfilm The Aristocats, naar eigen zeggen “uit respect voor het werk van Walt Disney“. Na zijn dood wordt bekend dat hij 40 procent van zijn vermogen van 25 miljoen francs had nagelaten aan actrice Odette Meslier, die hij in 1968 had leren kennen. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.