Gilda De Bal, de actrice uit Mechelen, viert vandaag haar zeventigste verjaardag (foto Filip Naudts – wikiportret.nl).

Gilda De Bal studeerde drama aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en kreeg les van Nand Buyl en Leo Dewals. Haar medeleerlingen waren Luk De KoninkJaak Van AsscheTessy MoerenhoutLuk van MelloChris CauwenberghsJosse De PauwMagda De WinterLuc SpringuelTuur De Weert en René Verreth. De Bal heeft samen met Walter Moeremans een dochter, Sarah Moeremans (°1979). Samen met Moeremans was ze in Arca te zien in “De Broek” van Carl Sternheim, “Prettige feesten” van Alan Ayckbourn en “Het gebroed onder de maan” van Gildas Bourdet. Op zondag 24 december 1979 was ze op de BRT-TV te zien in “Er was eens in december”, een tv-spel van Roger Van Ransbeek in een regie van Jean-Pierre De Decker

Ze begon haar theaterloopbaan bij Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Daar speelde ze op 22 oktober 1981 in “Passies” van Peter Nichols en op 20 maart 1987 “De Tuinman”, een psychologische thriller van de Vlaming Paul Coppens. Gilda De Bal speelt hierin een misdaadauteur die na de dood van haar man op zoek naar zowel inspiratie als liefde een stomme tuinman (Johannes Pauwels) inhuurt, alhoewel hij haar angst inboezemt. Regisseur was Marc Bober en het decor van Roos en Luc Dhooghe. Rond die tijd vocht ze tegen kanker. Toen ze die overwonnen had, begon ze meteen een nieuw leven door met haar partner (sinds 1982) Vic De Wachter over te stappen, eerst naar Arca (b.v. in “Nachtasiel” van Gorki, “Emilia Galotti” van Lessing en “Hotel Bellevue” van Odön von Horvath ), vervolgens bij Blauwe Maandag Compagnie en Het Toneelhuis. In 2004 ontving zij de Colombina, de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol in het Nederlands theaterseizoen voor haar rol als Vanja’s moeder in Oom Vanja naar Tsjechov. Deze productie van Het Toneelhuis werd geregisseerd door Luk Perceval. Met Oom Vanja stond ze vier seizoenen op de planken. Recenter acteerde ze ook in Mefisto for everWolfskers en Atropa. Daarnaast stond ze ook nog op de planken bij Het Gezelschap Van De Witte Kraai, de KNS en NTGent. In maart 2013 ging Romeo en Julia in première bij Het Toneelhuis. In een regie van Mokhallad Rasem nam ze er samen met haar echtgenoot Vic De Wachter de hoofdrol voor haar rekening. Het stuk werd een tweede seizoen hernomen. In de herfst van 2014 volgde Augustus ergens op de vlakte, een met een Pulitzerprijs bekroond stuk van Tracy Letts. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.