Op zondag 24 december 1979 was er op de BRT-TV “Er was eens in december” te zien, een tv-spel van Roger Van Ransbeek in een regie van Jean-Pierre De Decker dat o.m. werd opgenomen in Dendermonde, Hamme en Ninove. De hoofdrollen werden vertolkt door Marijn Devalck en Gilda De Bal (zie foto) en verder Jeannine Schevernels, Nolle Versyp en Alex Wilequet.

Johan en Ann, een jong echtpaar, houden er op het eerste gezicht een onschuldig meningsverschil op na: zij is acht maanden zwanger en droomt van een ruimere flat; hij wil een nieuwe auto en is bang zijn werk te verliezen. Van het een komt het ander, maar aangezien het kerstnacht is wordt het kind uiteindelijk op een autostrade geboren. Zo samengevat lijkt het wel belachelijk, maar in werkelijkheid is het gegeven toch zo sterk uitgewerkt dat het de Prijs van de TV-critici kreeg.
“Er was eens in december” was duidelijk geconcipieerd rond de fameuze slotscène (de nachtelijke bevalling in de politiewagen op de autostrade en alles errond). We weten niet of schrijver Roger Van Ransbeek deze scène reeds samen met de opdracht had meegekregen (of op z’n minst een stille wenk in die richting). Dit was inderdaad helemaal naar de televisie toe vertaald. Nu heeft Van Ransbeek wel reeds meer werk voor dit medium afgeleverd (o.a. “Jonas de Walvisvaarder”, “Het testament” en twee afleveringen uit “Tussen Wal en Schip”), maar de ongelijke structuur schijnt toch in deze richting to wijzen. Van Ransbeeks werk is immers normaal meer gelijkmatig opgaand. Nu kregen we een vrij slordig begin te zien, was er enige verbetering merkbaar tijdens de zoektocht van de man naar zijn echtgenote en werd de gepaste toon slechts gevonden in het derde gedeelte van het stuk.
De regie van Jean-Pierre De Decker was navenant : eerst nogal hakkelig, nadien subjectief-observerend en in de slotscène zeer emotioneel. De meest opvallende vertolking kwam van Nolle Versyp als de behulpzame politie-agent, die echter maar vanaf het tweede deel opdook. Marijn Devalck die als hoofdrolvertolker bijna steeds in beeld was, overtuigde vooral tijdens de zoektocht, maar zijn “vrouw”, Gilda De Bal, had het ongeluk bijna uitsluitend in het zwakke eerste deel aan bod te komen, zodat zij enigszins ontgoochelde.

9 gedachtes over “Veertig jaar geleden: “Er was eens in december”

  1. Ik ben namelijk ook op zoek naar deze film. Mijn papa speelde ook een kleine scene erin.
    De VRT geeft steeds dezelfde programma uit, waarom dan deze film. De tijd komt eraan waar deze voor uit gaat! Namelijk de kerstperiode. Terwijl deze opgenomen was in de zomer.

    Geliked door 1 persoon

  2. Herinner me nog dat ik hem destijds gezien heb als kind, is me altijd bijgebleven , die bevalling op de snelweg…is eens heruitgezonden in 1993 of 1994

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.