Dertig jaar geleden was kerstavond alvast al een prettiger bedoening. Toen ging ik met een vriendin (ik geloof dat het die van het Alex Stieda-truitje was) naar “Prettige feesten” van Alan Ayckbourn in Arca. Achteraf schreef ik er één van mijn laatste toneelrecensies over voor De Rode Vaan.

Ook « Prettige feesten » gehad? Wij alleszins wel en dan nog vooral dankzij het uitstekende gelijknamige stuk van Alan Ayckbourn in Arca-Gent. Deze sarcastische komedie werd door Jos Verbist zo schitterend geregisseerd dat de gags elkaar met de snelheid van een TGV opvolgen.
Toch wordt precies door dat karikaturale nog genoeg afstand bewaard, opdat men bijna Brechtiaans (of is « De bruiloft » van Brecht zelf eigenlijk geen goed referentiepunt?) tegen deze « comédie humaine » zit aan te kijken. Verbist wordt daarbij honderd procent gediend door een grandioze cast die zo homogeen acteert dat het eigenlijk oneerlijk is om er toch nog Walter Moeremans en Gilda De Bal uit te pikken als absolute toppers, terwijl we ook het prachtige decor van Niek Kortekaas niet mogen vergeten. Kortom, een voorstelling om niet te missen en dat verzuim kan (ondanks de in dit opzicht misleidende titel) eventueel nog goedgemaakt worden, want het stuk loopt nog 25 februari. Een schaduwzijde : we zijn een beetje beschaamd naar buiten gekomen, want Verbist is hiermee reeds aan zijn zesde of zevende opeenvolgende succesproductie toe en toch zijn we hem vergeten te vermelden in ons jaaroverzicht. Ook Arca zelf verdiende trouwens op z’n minst een vermelding.
P.S. Op 13 januari 1989 kon men op de NOS ook kijken naar “Prettige feestdagen”, een TV-film van Michael Simpson (BBC), naar het werk van Alan Ayckbourn. Met : Nicky Henson (Neville) en Barbara Flynn (Belinda).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.