Mijn “Germaanse” vrienden zijn nogal actief op de boekenmarkt de laatste tijd. Er zijn de dichtbundels van Staf de Wilde en Jean-Marie Maes (Jan M.Meier), maar Fons Mariën, die morgen jarig is, heeft zowaar kort na elkaar twee nieuwe boeken uitgebracht. Na de essaybundel ‘De slaap van de rede brengt monsters voort’ is er nu ook de korte roman of lange novelle ‘April’, die eveneens werd uitgegeven door Aspekt (Nederland). Bovendien schreef hij al zo’n 200 bijdragen op de sites van “Lezers Tippen Lezers” of “Goodreads” en sinds maart van vorig jaar verschijnen deze nu ook op mijn blog onder de titel “De leestips van Nonkel Fons”.

29 fons

Fons Mariën werd geboren in Duffel, maar groeide op in Bonheiden. Hij studeerde Germaanse Filologie in Gent en werkte aanvankelijk bij TestAankoop, waar hij verantwoordelijk was voor verscheidene publicaties. Daarna werkte hij gedurende bijna twintig jaar bij de VRT in diverse functies. Oorspronkelijk was dit op de persdienst en als dusdanig was hij een collega van Willy Van Poucke en Peter Cnop.
Daarnaast was hij van 1978 tot 1983 publicist in het onafhankelijke weekblad “De Nieuwe”. Sinds de jaren ’90 schrijft hij occasioneel voor het culturele maandblad “Muziek en Woord” en toeristische bijdragen voor “De Morgen”, in het bijzonder over Spaanse bestemmingen. In 1997 schreef hij een reeks bijdragen over Federico Garcia Lorca voor het Radio 1 programma “Het einde van de wereld” van Dree Peremans.
De omweg naar Gent (Spaanse omzwervingen)In 2002 gaf hij in eigen beheer de verhalenbundel “De omweg naar Gent (Spaanse omzwervingen)” uit. De titel is een knipoog naar het klassieke Spanjeboek van Cees Nooteboom, “De omweg naar Santiago”. Maar in dit boek is het een omweg naar Gent, waar de auteur – en als bij toeval de meeste van de mannelijke hoofdpersonages woont. Deze verhalenbundel bevat negen verhalen waarvan de meeste zich afspelen in Spanje met name in de Pyreneeën en in steden als Salamanca, Granada, Sevilla, Cadiz, Burgos en Madrid. Plaatsen die van toeristisch belang zijn voor Spanje reizigers en waarvan sommige ook in de literatuur van (al dan niet) Spaanstalige schrijvers voorkomen. Met “De omweg naar Gent” wil Fons Mariën een bescheiden stap zetten op het terrein van de Spanje literatuur, die misschien meer in het Engels maar toch ook in de Nederlandse letteren bestaat.
Alhoewel twee verhalen uit deze bundel eerder reeds in literaire tijdschriften verschenen (“Een kamer in Sevilla” in “Kreatief” van april ’93 en “Terug naar de sierra del Cadi” in “Deus Ex Machina” van september ’95), zal de attente lezer opmerken dat de opeenvolging van verhalen leest als een novelle, omdat bepaalde personages en thema’s terugkeren en de verhalen als het ware in elkaar haken. De Spaanse omzwervingen eindigen in Gent, waar de auteur zelf terugkeert na een reis naar Tanger. Een van de verhalen heet trouwens de “De weg naar Tanger” en is opgedragen aan de daar in 1999 overleden Amerikaanse auteur Paul Bowles.

In dit boek tracht de auteur een aantal kritische vragen te beantwoorden. Zijn denken over mens en maatschappij wil vrij zijn van religieuze en ideologische dogma’s en vrij van anti- of pseudowetenschappelijke opvattingen. Dus in de geest van het Verlichtingsdenken, zoals de titel al aangeeft. Het boek is te koop of te bestellen in de boekhandel of te bestellen bij bol.com (19.95 euro).

Ondertussen verscheen ook de novelle ‘April (een verhaal over poëzie en parfum)’, ook al is het plan om op 31 maart een boekvoorstelling te houden in het Geuzenhuis in het water gevallen door de drastische coronamaatregelen van de overheid. Deze voorstelling kan eventueel nog op een latere datum plaats vinden, maar dat is nog onduidelijk.

Gent, april 1997. Marcel Van Kwikkelberghe is een dertiger, single, klerk bij de stad en dichter. Van een uitgeverij krijgt hij het bericht dat die zijn eerste bundel zal uitgeven. Hij zal die de titel ‘April’ geven en publiceren onder de schuilnaam Frank De Mol, een naam die zijn vriend Johan vroeger gebruikte voor artikels in een links blad. In een flash-back naar april ’96 zien we Marcel in Granada, waar hij een taalcursus volgt. Hij wordt er verliefd op Pilar, een jonge flamencodanseres. Maar zal hun relatie stand houden?

Terug in Gent wordt Marcel – na de publicatie van ‘April’ – geïnterviewd door Veerle, een jonge freelancer die naast haar studies werkt voor een krant. Marcel en Veerle ontmoeten elkaar opnieuw tijdens de Gentse feesten en worden een koppel. Maar vanwaar komt Marcels toenemende fascinatie voor parfum? En wat is zijn relatie met het verkoopstertje Mireille uit de parfumwinkel? En wat als de “verrekte Fons Mariën”, die op de radio een reeks over Federico Garcia Lorca heeft, roet in het eten komt gooien met een revelatie over Marcels dichtbundel? Wat heeft de onbekende dichter Luis Federico Martínez Alvarez met dit alles te maken? Naarmate Veerle zijn geheimen op het spoor komt, wordt Marcel meer en meer in het nauw gedreven.

‘April (een verhaal over poëzie en parfum)’ verschijnt bij uitgeverij Aspekt (Nederland). ISBN : 9789463388245. Paperback, 128 bladzijden. 14.95 euro. Beschikbaar in de boekhandel of bestelbaar bij Bol.com, bij FNAC en bij Standaard boekhandel. Voor meer informatie : zie https://fonsmarien.home.blog/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.