Vijftien jaar geleden is de Britse filmregisseur Anthony Minghella op 54-jarige leeftijd overleden in het Londense Charing Cross Hospital. Minghella ging er binnen voor een routine-operatie in zijn nek (*), maar kreeg na de operatie een fatale hersenbloeding (IMDb). Hij laat een vrouw en twee kinderen na.

Zijn eerste werk (1975) was een toneelversie van Mobius the Stripper van Gabriel Josipovici. Toch duurde het tot de publicatie van zijn stuk Whale Music in 1985 voor zijn carrière echt van de grond kwam. Zijn debuut als regisseur maakte hij met de stukken Play en Happy Days van Samuel Beckett. In de jaren 80 werkte hij voor de televisie, eerst als runner voor de serie Magpie, vervolgens als tekstschrijver voor de kinderseries Grange Hill en The Storyteller. Hij werkte ook mee aan afleveringen van Inspector Morse. Als filmregisseur debuteerde hij in 1990 met Truly Madly Deeply, maar hij brak vooral door in 1996 met The English Patient.

In 1999 was er The Talented Mr.Ripley, waarvoor hij samenwerkte met componist Gabriel Yared. In 1960 werd dit boek al eerder verfilmd als “Plein Soleil” door René Clément met Alain Delon als de ideale Tom Ripley in de ogen van schrijfster Patricia Highsmith. Het dient natuurlijk gezegd dat Highsmith reeds in 1995 was overleden, zodat zij geen oordeel kon vellen over Matt Damon. Anthony Minghella originally wanted Tom Cruise for the role of Ripley and also Leonardo DiCaprio and Christian Bale were considered for the role, but after seeing Good Will Hunting (1997), he decided to cast Matt Damon. Director Anthony Minghella offered the role of Dickie Greenleaf to Jude Law after being impressed from seeing him in dailies footage from The Wisdom of Crocodiles (1998), which Minghella’s wife Carolyn Choa was producing. Law however initially turned the part down as he didn’t want to play a “pretty boy”, in a move he later chalked up to “insane arrogance”. He went back on his decision and accepted the role after seeing who else Minghella was casting. In the novel, reference is made to Dickie being portrayed as a “combination of Paul Gauguin and Errol Flynn.” This is the first of three collaborations between Anthony Minghella and Jude Law. The other two are Cold Mountain (2003) and Breaking and Entering (2006). Jude Law broke a rib while filming the murder scene on the boat. The character Meredith Logue was invented for the film and has no analogue in Patricia Highsmith’s novel. When Anthony Minghella learned that Cate Blanchett was interested in playing the small supporting role of Meredith – as opposed to the female lead – he duly expanded the role to get her on board. (IMDb)

Ronny De Schepper

(*) Volgens Wikipedia was het een operatie voor kanker aan de lymfeklieren van keel en amandelen. Dus allerminst routine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.