Het is vandaag al vijftig jaar geleden dat de Australische wielrenner Alfred Strom (links op bovenstaande foto) is overleden.

63 Alfred Strom

Alfred Strom is één van de twee renners die aan de oorsprong ligt van de “Australische traditie” in Gent. Na de Tweede Wereldoorlog waren zij als Australische soldaten via de Ronde van Engeland hier beland. Het betreft uiteraard Reginald Arnold (rechts op bovenstaande foto) en Alfred Strom. Als liefhebbers wonnen ze meteen hun eerste wedstrijd in het Gentse Kuipke, zij het dat Strom bijna op de meet geklopt werd door Fernand Spelte (1923-2010), omdat hij te vroeg zijn handen in de lucht stak. Grappig is dat na een verblijf van zes maanden bij Oscar Daemers, Strom precies bij die Spelte zou intrekken. Om hun kost te verdienen, “crocheteerden” de beide Australiërs netjes die toen nog als drinkbushouder werden gebruikt. Later hebben ze als prof nog heel wat gewonnen, eerst tesamen en nadien werd Strom gekoppeld aan een andere Australiër, Sid Patterson, en Arnold aan de Italiaan Fernando Terruzzi. In zijn nadagen ging Strom nog zesdaagses rijden (en winnen) in de Verenigde Staten, met alweer een andere landgenoot John Tressider. Ondertussen was hij gehuwd en had hij zich aan onze kust gevestigd. Het is daar dat hij destijds is omgekomen door een CO²-vergiftiging. Zijn dochter heeft nu nog steeds een kapperszaak in Den Haan. Arnold kwam tot voor kort geregeld nog eens naar Gent tijdens de Gentse Zesdagen.

Ronny De Schepper

(Met dank aan Willem Dingemanse voor het gebruik van de foto)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.