Gisteravond nogmaals naar “The Talented Mr.Ripley” gekeken van Anthony Minghella uit 1999. Tijd dus om even aandacht te besteden aan Matt Damon, want die beschouwt dit als zijn beste film.

Matthew Paige Damon werd geboren in Cambridge (Massachusetts) op 8 oktober 1970. In 1988 speelde hij in de film Mystic Pizza, nadat hij zich had ingeschreven bij een auditiebureau. Ondertussen studeerde Damon Engelse literatuur aan Harvard. In de jaren erna speelde hij kleinere rollen, zoals met Ben Affleck in School Ties. Na die rol wist hij zeker dat hij acteur wilde worden en verhuisde naar Los Angeles. In 1996 speelde Damon in de film Courage Under Fire. Daarna was hij te zien in onder meer Good Will Hunting (1997), een film die hij samen met Affleck zelf schreef. Hiermee wonnen ze de Oscar in de categorie “Beste Scenario”.

In de jaren erna bleef Damon actief en speelde hij in verschillende commerciële successen, zoals “Saving Private Ryan” en The Talented Mr. Ripley. Matt Damon lost 30 pounds for his role in the movie in consultation with a nutritionist. He had previously lost 40lbs for Courage Under Fire (1996) but on an unsupervised crash diet which caused damage to his adrenal glands. He also learned to play the piano for this film. However while Damon’s training enabled him to recreate the proper keyboard fingering, the music heard in the film is played by Sally Heath (the Bach) and Gabriel Yared (the Vivaldi). Matt Damon actually sang the song “My Funny Valentine.” He also sings “Tu Vuo’ Fa’ L’Americano,” a humorous song about an Italian man in the fifties who wants to imitate the American lifestyle he sees in the movies. But American food doesn’t do him any good and in the end, the money he spends comes from his mother’s purse.(IMDb)

Hij speelde ook in Ocean’s ElevenOcean’s Twelve en Ocean’s Thirteen. In 2002 nam Damon een rol aan als actieheld in de boekverfilming The Bourne Identity, waarvoor hij een drie maanden-durende training onderging in onder meer eskrima en boksen. De film sloeg zodanig goed aan dat ook de vervolgboeken werden verfilmd en Damon ook in The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum de hoofdrol mocht spelen. In 2006 speelde hij aan de zijde van Jack Nicholson en Leonardo DiCaprio in The Departed van Martin Scorsese. De film won vier Oscars en viel in de smaak bij zowel filmcritici als het grote publiek.

In 2014 kreeg Damon een Emmy Award nominatie (outstanding actor) voor zijn rol van Scott Thorson in Behind the Candelabra. De prijs ging naar zijn medehoofdrolspeler Michael Douglas die Liberace vertolkte.

Op 9 december 2005 trad Damon in het huwelijk met zijn Argentijnse vriendin Luciana Barroso. Samen hebben ze drie dochters, geboren in 2006, 2008 en 2010. Uit een eerdere relatie had Barroso ook al een dochter. Eerder had Damon relaties met onder andere Winona Ryder en Minnie Driver. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.