Vandaag is het 65 jaar geleden dat country and western-vedette Hank Snow ervoor zorgde dat Elvis Presley, tegen het protest van de rednecks in, kon optreden in de Grand Ole Opry. Toen stelde Snow hem ook voor aan Colonel Parker, waardoor hij zichzelf buitenspel zette wat de verdere carrière van Elvis betreft.

Op 16 augustus 2007 was het precies dertig jaar geleden dat Elvis Presley overleed. Ik herinner me nog goed dat ik het bericht hoorde op de radio en dat ik meteen aan mijn schrijfmachine ging zitten om een in memoriam te schrijven voor De Rode Vaan. Ik wist toen nog niet dat De Rode Vaan zich ooit nog actief had ingezet om het kwaad dat the King verspreidde te proberen indijken (*), al had ik daar wel een vermoeden van. Anderzijds wist ik wel zeker dat er “andere tijden gekomen waren”, zoals dat andere Amerikaanse icoon zingt. Wat hieronder staat is evenwel niet mijn tekst voor De Rode Vaan destijds. Die zit nog ergens tussen mijn paperassen en zal ik ooit wel eens opdelven.
De jaren ’50. Economische hoogbloei in de Verenigde Staten. Iedereen heeft werk, ook de jongeren. Die jongeren hebben geld. En uiteraard willen ze ook beslissen wat ze met dit geld gaan doen. Hoe kan de consumptie-industrie nu dat geld binnenhalen? De jeugd zet zich af tegen de generatie van haar ouders, die verslaafd zijn aan Glenn Miller en andere brave big-band muziek. Tegengewicht: een solo-star, agressief van uiterlijk en nieuw van sound. Elvis Presley (geboren op 8/1/1935) vult deze blanco-behoefte in. Op het kleine Sun-label neemt hij in 1956 “That’s all right ma” en “So glad you’re mine”, beide van Arthur “Big Boy” Crudup uit 1946 (later zou hij ook nog “My baby left me” van Crudup opnemen, deze keer uit 1950), en “Blue moon of Kentucky” en “Mystery train” op.

Ronny De Schepper

(*) Vic Van Saarloos over The Beatles: “Och, wij hadden daar hoegenaamd geen belangstelling voor. Maar dat was in feite al een vooruitgang, want in de jaren vijftig hebben we werkelijk nog vurige pamfletten geschreven tegen Elvis Presley en zo. Dat is bij mijn weten in het geval van The Beatles nooit gebeurd.” (zie op deze blog onder “De Rode Vaan”)

3 gedachtes over “65 jaar geleden: Elvis Presley in de Grand Ole Opry…

  1. Interessant artikel, alleen is Dries van Kuijk uiteindelijk in 1929 verdwenen uit NL en niet in 1927. Het was niet om de dienstplicht te ontlopen, want zijn vader was overleden en daarom gold voor hem geen dienstplicht.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.