Fons Mariën wordt zestig…

29 fonsFons Mariën werd geboren in Duffel, maar groeide op in Bonheiden. Hij studeerde Germaanse Filologie in Gent en werkte aanvankelijk bij TestAankoop, waar hij verantwoordelijk was voor verscheidene publicaties. Daarna werkte hij gedurende bijna twintig jaar bij de VRT in diverse functies. Oorspronkelijk was dit op de persdienst en als dusdanig was hij een collega van Willy Van Poucke en Peter Cnop.
Daarnaast was hij van 1978 tot 1983 publicist in het onafhankelijke weekblad “De Nieuwe”. Sinds de jaren ’90 schrijft hij occasioneel voor het culturele maandblad “Muziek en Woord” en toeristische bijdragen voor “De Morgen”, in het bijzonder over Spaanse bestemmingen. In 1997 schreef hij een reeks bijdragen over Federico Garcia Lorca voor het Radio 1 programma “Het einde van de wereld” van Dree Peremans.

De omweg naar Gent (Spaanse omzwervingen)In 2002 gaf hij in eigen beheer de verhalenbundel “De omweg naar Gent (Spaanse omzwervingen)” uit. De titel is een knipoog naar het klassieke Spanjeboek van Cees Nooteboom, “De omweg naar Santiago”. Maar in dit boek is het een omweg naar Gent, waar de auteur – en als bij toeval de meeste van de mannelijke hoofdpersonages woont. Deze verhalenbundel bevat negen verhalen waarvan de meeste zich afspelen in Spanje met name in de Pyreneeën en in steden als Salamanca, Granada, Sevilla, Cadiz, Burgos en Madrid. Plaatsen die van toeristisch belang zijn voor Spanje reizigers en waarvan sommige ook in de literatuur van (al dan niet) Spaanstalige schrijvers voorkomen. Met “De omweg naar Gent” wil Fons Mariën een bescheiden stap zetten op het terrein van de Spanje literatuur, die misschien meer in het Engels maar toch ook in de Nederlandse letteren bestaat.
Alhoewel twee verhalen uit deze bundel eerder reeds in literaire tijdschriften verschenen (“Een kamer in Sevilla” in “Kreatief” van april ’93 en “Terug naar de sierra del Cadi” in “Deus Ex Machina” van september ’95), zal de attente lezer opmerken dat de opeenvolging van verhalen leest als een novelle, omdat bepaalde personages en thema’s terugkeren en de verhalen als het ware in elkaar haken. De Spaanse omzwervingen eindigen in Gent, waar de auteur zelf terugkeert na een reis naar Tanger. Een van de verhalen heet trouwens de “De weg naar Tanger” en is opgedragen aan de daar in 1999 overleden Amerikaanse auteur Paul Bowles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.