Tien jaar geleden vond de eerste poëzieavond in café Afkikker plaats. De avond stond in het teken van Johan Daisne. Deze Gentse schrijver en poëet wordt door de dichters van de avond immers op handen gedragen.

Charles en Victor, twee studenten kunstwetenschappen en moraalfilosofie, vullen samen met Raisa (het pseudoniem van Rita De Vuyst) en nog een aantal andere dichters de avond met poëzie. ‘Het is de eerste keer dat in Afkikker het woord aan bod komt’, vertelt Rita, uitbaatster van het café. ‘In de jaren 80 werd Afkikker gevuld door schilders die de muren hebben gedecoreerd. Ze drukten mijn relatie met de Etrusken uit. Rond de millenniumwisseling kwamen er muzikanten langs. Toen zij naar andere oorden vertrokken, lieten ze een lege ruimte achter die nu met poëzie gevuld wordt. Onlangs kwamen hier twee dichters, Charles en Victor (pseudoniemen), langs. Ze vonden Afkikker de ideale plaats om een poëzieavond te organiseren.’
‘De avond is het voorspel van een nieuwe orde met de naam the new magic realism,’
stelt Rita. Hiermee wil Afkikker in de sporen van Johan Daisne treden en de herinneringen van de dichter van de vorige eeuw in gedachten brengen. ‘We werken ook aan een documentaire verfilming van zijn boek Venzy. Het boek gaat over een café (hier Afkikker) waarvan de klanten een documentaire maken (wat ook gebeurt), maar in de film verwerken we poëzie. We streven ernaar om het magische in het reële te integreren wat Daisne ook probeerde te doen.’

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Tien jaar geleden: poëzieavond in den Afkikker

 1. Geachte Ronny de Schepper,

  Ik heb met aandacht en genoegen uw artikel over Johan Daisne gelezen.
  U brengt ook Hubert Lampo ter sprake.
  Het Hubert Lampo Genootschap geeft een blad uit: de Scheldebode.
  Graag verneem ik of u er mee akkoord kunt gaan dat we uw artikel daarin plaatsen.
  Met vriendelijke groeten,

  Heiko ter Horst,
  voorzitter van het Hubert Lampo Genootschap.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.