In 1996 gaf het Arca-duo Bart Verschaeve-Hugo Van Laere nog de regie van “Doodgeestig” van Terry Johnson uit handen, en ook deze keer hebben ze voor “Hysteria” (1993), dat op 15/5/1997 in première ging, niet tot het einde toe doorgebeten. Bart gaf de regie uiteindelijk door aan “dramaturg” Hugo omdat Sigmund Freud hem uiteindelijk ook niet beter lag dan Benny Hill? Want net als in “Het bezoek” van Eric-Emmanuel Schmitt, dat op datzelfde moment ook door Vlaanderen toerde, wordt de grondlegger van de psychoanalyse hierin ten tonele gevoerd, alleen wordt hij hier niet geconfronteerd met God (zoals in “Het bezoek”) maar met Salvador Dali. Men kan zich afvragen wat het ergste is! Zeker als Salvador Dali wordt vertolkt door Peter Marichael in een Manuel-imitatie. Bert Van Tichelen gaf er als Freud alleszins de brui aan en werd vervangen door Erik Van Herreweghe.

Er wordt gezegd dat Van Laere het ernstige gedeelte van de tekst (Kader Gürbüz als incestpatiënte) heeft weggemoffeld, ten voordele van “de gulle lach”, maar ook vroeger reeds werd deze confrontatie aangekondigd als “goed voor een avondje schaterlachen”. Nu, dat is zeker niet het geval. Zo lang het pure slapstick blijft, gaat het nog, maar als men een ernstig onderwerp als incest ermee gaat vermengen, komt men tot een stijlbreuk, waarbij het lachen je vergaat, maar waardoor de ernst van het gegeven ook niet helemaal tot je doordringt. Met een goedkope woordspeling naar het overvloedige gebruik van de rookmachine zou men kunnen stellen dat nogal wat grappen de mist in gaan. Zoals Tony Blanchard die als “figurant” komt groeten b.v. Het duo verschaft in de persmap een boel informatie die naar eigen zeggen “enkel voor de geïnteresseerden” bedoeld is en “absoluut niet nodig” is om het stuk te verstaan, maar eigenlijk weet je dan al waar het scheefloopt. Misschien was dit stuk wel de aanleiding voor het tweetal om tot boedelscheiding over te gaan…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.