Vandaag is het 35 jaar geleden dat volgens Luc Pauwels op doorbraak.be het officiële begin van de (zelf)censuur inzake islam valt te noteren. Tijdens een live uitgezonden telefoongesprek in de VARA-actualiteitenrubriek Achter het Nieuws vraagt de Nederlandse minister Hans van den Broek aan eindredacteur-presentator Paul Witteman om een satirisch item van Rudi Carrell over de Iraanse leider Ruhollah Musavi Khomeini, bij ons beter gekend als Ayatollah Khomeini, niet uit te zenden. Carrell liet zien hoe Khomeini – zogenaamd – werd toegezwaaid met damesondergoed. In Duitsland had het item een diplomatieke rel veroorzaakt. Witteman buigt het hoofd en besluit het onderwerp te schrappen uit zijn uitzending. Onnodig te zeggen dat Khomeini destijds op de Rode Vaan wél een vaak (maar niet graag) geziene gast was in ons tijdschrift. Zo ook in de minibrokjes van nr.33 van 1979…

Vallen
Vroeger zag men ze vliegen (UFO’s), nu ziet men ze vallen (straaljagers). De Starfighters hebben zich op dat gebied reeds een treurige reputatie bijeengevallen. Maar nu is ook de eerste F-16 naar beneden gekomen. Is dat het eerste blad van de herfst?
L.S.D.
Ex-GI, de thans 41-jarige James Thornton krijgt van de Amerikaanse regering tien miljoen dollar omdat hij “een geïsoleerd sociaal en economisch wrak is, beroofd van de plezierige ervaringen van de menselijke gemeenschap”. De VS-regering doet dat natuurlijk niet « zo maar » : men moet erbij weten dat zij de oorzaak is van Thorntons lamentabele toestand. Tijdens zijn legerdienst werd hij er immers van verdacht geheime documenten te hebben gestolen en daarvoor heeft men hem langdurig behandeld met LSD naast andere « experimenten » zoals beroving van slaap, blinddoeken, bedreigen, beledigen en andere « zeer pijnlijke behandelingen. »
Thornton was dus meteen ook een proefkonijn want de bedoeling van dit alles was na te gaan of LSD als waarheidsserum kon worden gebruikt…
Love is not all you need
Eén van de « plezierige ervaringen van de menselijke gemeenschap » die Thornton moet missen is de liefde en alle oefeningen die daarmee gepaard (je zegt het wel !) gaan. Het is echter niet het plezierigste. Of alleszins toch niet het nuttigste. In China, meer bepaald in de Volkskrant, heeft men daar lijstjes van, net zoals men ook hier in sommige bladen geregeld « lijstjes » publiceert (of pop-polls).
Nummer één in China is de revolutie. Nummer twee is de studie (met stip) en nummer drie het werk. De liefde bekleedt pas de vierde plaats. Dit lijstje werd gepubliceerd precies tien jaar na Woodstock.
Zonder doekjes…
Eveneens tien jaar na Woodstock is de 23-jarige Nederlander SHJB (alleen een Nederlander heeft dergelijke initialen) in Griekenland veroordeeld tot 11 maanden gevangenisstraf wegens « seks in slaapzak » (dat was dus geen slapzak). Een Austra!isch meisje is tot zeven maanden veroordeeld. Wegens medeplichtigheid, of wat dacht u?
… of minibroekjes
Andorzijds werden vijf Nederlanders vrijgesproken van naaktzwemmerij omdat de Griekse politie geen getuigen kon vinden die aanstoot hadden genomen aan deze stoeipartij.
Daarop heeft men in Knokke-Heist echter niet gewacht. Geheel tegen de geplogendheden in is de rijkswacht daar op eigen initiatie, zes mannen en vier meisjes gaan betrappen die zonden zonder doekjes of zelfs minibroekjes.
Olie
De oliewinsten in deze crisistijd vormen haast een wekelijkse rubriek binnen de minibrokjes. Dat de Amerikaarise oliewinsten 69 procent hoger liggen dan vorig jaar wist u al. Dat er sprake is geweest van oiieschaarste in de periode vóór deze prijsverhoging, wist u ook al. Dat deze schaarste dan ook te wijten was aan een kunstmatig achterhouden van stocks door die grote maatschappijen in aiwachting van de prijsverhoging, dat lijkt u voor de hand liggend.
Eilaas, u dwaalt. Een rapport van het Amerikaanse ministerie van justitie is tot de bevinding gekomen dat dit niet zo is. En wie zijn wij om geen blind geloof te hechter aan de Amerikaanse uitgave van Vrouwe Justitia ?
En ondertussen
En ondertussen zijn er in België nog 915 pensioenen van meer dan 76.000 fr per maand.
Kruidje Kho-mei-ny
Net als de olie is Khomeiny een wekelijkse kluif. Deze keer wordt de hilariteit die ontstaan is bij zijn verbod van stakingan en marsen (« Ik moet u vertellen dat onder het regime van de sjah stakingen en zitdemonstraties Allah behaagden… Nu stakingen te organiseren is echter tegen de beginselen van de Islam » overstemd door het gegier bij het standpunt van Walter Cabus in Het Volk van 10 augustus jl.
« Het zou ons ( … ) niet verbazen », schrijft Cabus, « dat onder zijn (d.i. Khomeiny’s) regime op een half jaar tijd meer mensen zijn terechtgesteld dan onder het meer dan dertigjarig bestuur van de Sjah. We kennen van deze laatste geen cijfers, omdat hij het niet publiek deed… als hij het deed. »
Ik zou zeggen : in cauda venenum en al is dat voor vele van onze lezers misschien Latijn. Cabus zal het wel begrijpen…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.