Wie is er eigenlijk op het idee gekomen om te starten met het dagelijkse rubriekje “Cultuur in Gent” in Het Laatste Nieuws? Ik zou denken: Dirk Dauw. Dat is ook de man die het uiteindelijk weer zou afschaffen, maar zo gaat het dikwijls in de journalistiek: een idee (goed of slecht) heeft maar een beperkte houdbaarheidsdatum. Het paste natuurlijk in de onafwendbare evolutie van steeds minder aandacht voor cultuur in het blad. Financieel was het dan ook een aderlating voor mij (zo’n dagelijks rubriekje bracht me amper 250 frank op), maar ik moet toegeven: journalistiek vond ik het een uitdaging en ik heb er eigenlijk veel plezier aan beleefd. Vandaar dat ik ze hier na 25 jaar nog eens opdien, ook al liggen de beschreven activiteiten al lang achter ons. Maar het vormde af en toe een aanleiding om nog eens geestig uit de hoek te komen.

Net als vorig jaar neemt het Arca-duo Hugo Van Laere/Bart Verschaeve de periode van kerstmis te baat om een bitter stuk van de Engelsman Steven Berkoff te brengen. Deze keer is het Kvetch, door de Gentse acteur Daan Hugaert vertaald als Mierenzeik. Er had voor Hugaert wellicht wel een rol ingezeten, maar uiteindelijk is het Geert Willems, die als de « mierenzeiker » (lees: zagevent) zijn vrouw (Caroline Rottier) het leven lastig maakt. Hun huwelijk maakt een crisis door als de baas (Rudy Morren) en een collega (Luk D’Heu), even zielige figuren, op bezoek komen. De lichaamsfuncties van « grootmoeder » Raf Troch zorgen voor platvloerse humor. Men gaat ook de cabarettoer op met redelijk hilarische versies van Comme d’habitude, Zondag en Je t’aime… moi non plus. Mierenzeik is vanavond om 20 uur te zien en verder nog tot 28 december. Reservaties: 09/225.18.60. – DSRG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.