N.a.v. de 75ste verjaardag van het einde van WO II zijn in Temse diverse initiatieven genomen. Ingevolge het coronagebeuren krijgen zij pas dit jaar hun voltooiing. Eén daarvan is de productie van de film ‘Temse in WO II’, een realisatie van het duo Rudy Bredael en Walter Dierick. Eerder al realiseerden zij de prent ‘Temse in WO I’.

In de inleiding schetst ‘Temse in WO II’ het voorspel van de oorlog. Het gebeuren in Temse wordt gereconstrueerd en geïllustreerd aan de hand van getuigenissen van 13 personen die het allemaal meemaakten. De oudste is Anna Vermeulen (°1915), de jongste François Van Royen (°1939). De geïnterviewde getuigen zijn (in alfabetisch volgorde) Liliane Bressinck, Armand De Mayer, Lucienne Dierick, René Meersman, Walter Mys, Achiel Noens, Marcel Philippaert, Julienne Smet, Albert Van Overmeire, François Van Royen, Willy Van Wauwe, Robert Vergauwen en Anna Vermeulen.

Drie onderwerpen vervolledigen de film:

  • Hubert Hauman belicht zijn oom Philemon Hauman, Temses belangrijkste verzetsstrijder, die enkele dagen voor het eind van de oorlog in dramatische omstandigheden om het leven kwam.
  • Digna Coppieters brengt het verhaal van de Joodse kleermaker Binem, z’n zus en diens dochtertje. Enkel Binem overleefde de oorlog.
  • burgemeester Luc De Ryck weidt uit over de 2 Joodse meisjes, die onderdoken bij Marie Van Brussel (Cauwerburg), een levensgevaarlijke taak, die een happy end kende.

De toegang is gratis.

Info: Elke Koppen, museumfunctionaris, museum@temse.be, 03 710 12 52.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.