Op 19 oktober 1986 richtte Rod Stewart zijn schreden dan nogmaals naar het vertrouwde Vorst-Nationaal, maar deze keer liet ik verstek gaan. En dat ondanks het feit dat Rod in die periode met (althans de uiterlijke kentekenen van) het communisme flirt. In Oostende droeg hij een t-shirt van de PSUC (de Catalaanse KP, zie foto Jo Clauwaert) en in Rotterdam een atletiekhemdje van de Sovjet-Unie…

Nu staat Rod Stewart niet erg bekend voor politieke standpunten (laat staan linkse standpunten), maar in het begin van de jaren zestig kreeg hij toch de kolder in de kop. Hij wordt van school gestuurd en neemt, met een gitaar op zijn rug, deel aan de anti-atoommarsen. Hij leest zelfs “The Daily Worker”, de voorloper van “The Morning Star”, het Engelse equivalent van “De Rode Vaan”. In zijn autobiografie durft hij (wellicht met het oog op de Amerikaanse markt) het woord “communistisch” niet eens in de mond te nemen. Hij noemt het “an extreme socialist newspaper” (p.28). En hoe hij eraan kwam? Niet moeilijk: zijn vader had een dagbladronde.

Maar de Amerikanen (en alle anderen die gruwen bij de gedachte) mogen gerust zijn: hij deed enkel mee “to get laid“. “There used to be terrible orgies,” moet hij ooit aan New Musical Express hebben verteld en in The Sunday Times geeft hij toe dat deze betogingen voor hem twee “firsts” met zich meebrachten: zijn eerste neukpartij (volgens het liedje “Maggie May”, dat naar het schijnt autobiografisch is, zou dit dus met een oudere dame geweest zijn; wie weet ze was misschien al dertig! eikes!) en voor het eerst heeft hij in het openbaar gezongen: nu hij zijn schuchterheid heeft overwonnen, probeert hij aan de kost te komen als “streetbusker“, straatmuzikant.

Busken dat hoefde Stewart veertig jaar geleden niet meer te doen, maar wie weet, misschien leverden die t-shirts hem nieuwe veroveringen op?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.