Morgen zal het al 25 jaar geleden zijn dat de Spaanse wielrenner José Antonio Espinosa is omgekomen tijdens een ploegentijdrit in Fuenlabrada (foto YouTube).

Wat er precies is gebeurd, heb ik niet kunnen achterhalen. Ik ga ervan uit dat het een ongeval is geweest, maar een hartstilstand tijdens een ploegentijdrit zou het debat natuurlijk weer aanzwengelen. (Al kan ik me niet voorstellen dat zo’n ploegentijdrit over 100km zou gaan en bovendien zijn ze in zo’n geval met meer dan vier renners en is de inzet niet zo heel groot. Wat voor een ploegentijdrit kan dat trouwens geweest zijn? In het kader van een kleine Spaanse ronde? Of een aparte wedstrijd?)

José Antonio Espinosa was geen veelwinnaar. Als liefhebber had hij eens een rit gewonnen in de ronde van Mallorca en als prof in de ronde van Portugal. Dat waren volgens de Wielersite zijn enige overwinningen.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “José Antonio Espinosa (1969-1996)

 1. Overleed ten gevolge van een schedeltrauma nadat hij de dag ervoor in botsing gekomen was met een lid van de organisatie van het Critérium de Fuenlabrada (Madrid). Hij droeg geen helm en kwam met het hoofd op het trottoir terecht. Ondanks een chirurgische ingreep kwam hij niet meer bij bewustzijn.
  Het Critérium de Fuenlabrada bestond uit een puntenkoers, gewonnen door Miguel Indurain, een afvalling gewonnen door Eleuterio Anguita en een ploegentijdrit gewonnen door ONCE. Eindwinnaar was Miguel Indurain.
  De wedstrijd(en) staan in Velo 97 bij de koersen in omloop, dus zeker geen pistewedstrijden.

  José Antonio Espinosa Hernandez (°24/11/1969 Tomelloso (Castilla-La Mancha)) reed in 1996 voor M.X. Onda.
  In 1992 was hij stagiair bij Seur-Otero vanaf 1993 was hij prof eerst bij Deportpublic (93-94), dat in 94 Castellblanch werd en in 1995 Deportpublic-Castellblanch en in hetzelfde jaar Castellblanch-M.X. Onda.
  Deze ploegnaamverandering is waarschijnlijk op zichzelf al een verhaal waard.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.