Vandaag ontdek ik dat ik alweer iets overeenkomstig heb met Hugo Claus. Ik ben namelijk lange tijd verliefd geweest op radiomaakster Mick (eigenlijk Monique) Clinckspoor. Het verschil is wel dat ik haar nooit heb ontmoet, terwijl hij… (zie bovenstaande foto van A.Clement in Humo) Anderzijds is mij dan wel de vernedering bespaard dat ze mij heeft afgewezen…

“In februari 1963 leerde Claus Mick Clinckspoor, toen 19, kennen als een vrank en vrolijk kostschoolmeisje na een lezing in Brugge van zijn vriend Simon Vinkenoog. ‘Het zwartje’ bleef hem voldoende bij om aan haar leraar Paul de Wispelaere haar adres te vragen, en nog voor de zomer kreeg ze een briefje in de bus: ‘Geachte Juffrouw, Men verzekert mij dat U met veel talent optreedt of opgetreden bent in de Vlaamse T.V. (TenStar?) Alhoewel ik u bizonder onvoldoende ken is dit voor mij een voldoende aanleiding om U het volgende voorstel te doen. Deze zomer maak ik in opdracht van de T.V. een film van ongeveer 35 minuten. En in de hoofdrol heb ik een jong, smal, zwartharig meisje nodig. U beantwoordt ongeveer aan het type, dacht ik. Nu is mijn vraag: heeft U daar enige interesse voor? En indien wel, rond welke data bent U deze zomer vrij? En zou U komende week een proefopname kunnen maken?’
Mick Clinckspoor (no surprise) kreeg de rol: in ‘Anthologie’, een kruising van een beeldverhaal met oud-Griekse gedichten, mocht zij gestalte geven aan de Dood. (Nadien zou Claus zich de Dood als een mooi meisje blijven voorstellen.) François Beukelaers speelde de Liefde.”

Pjeroo Roobjee vertelt over die tijd dat Claus haar ouderlijk huis uren stond te wachten tot Mick buiten zou komen, maar hij had zich van dorp vergist: hij stond in Deinze, en ze was van Wetteren.

Ook in het hospitaal waar Elly Overzier lag te bekomen van de bevalling van hun zoon Thomas, kwam Hugo pas een dag later opdagen en als (niet geslaagde) verrassing had hij foto’s mee van Mick. Johan Anthierens evenwel weet te melden dat Claus een blauwtje opliep: ‘Ik smaak hem niet,’ tekende Anthierens op uit de ‘bloedrode mond’ van Clinckspoor.’ Als mens vind ik hem afschuwelijk, Claus is nooit natuurlijk, blijft tegenover de mensen rondom hem dag in dag uit een rol spelen. Zoiets vind ik vreselijk.’ Claus reageerde zoals alleen een schrijver kan reageren: als Nikki Barrière had hij haar in zijn roman “Schaamte” binnen gesmokkeld, maar na die afwijzing werd ze daaruit verwijderd. (Humo)

Ikzelf heb Clinckspoor dus nooit ontmoet, maar ik dacht wel dat ik haar ooit telefonisch had geïnterviewd. Daarvoor heeft de toenmalige BRT me alleszins onderstaande foto toegestuurd. Maar dat interview vind ik niet meer terug en ik weet ook niet meer waarover dat dan wel zou hebben gehandeld (over Radio Tour? over het Soldatenuurtje? over de Charme van het Chanson? allemaal programma’s waarbij ze betrokken was). En ondertussen ben ik mooie Mick helemaal uit het oog verloren. Wie weet er iets over haar te vertellen?

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.