Het is vandaag al tien jaar geleden dat actrice Tessy Moerenhout op 59-jarige leeftijd is overleden aan borstkanker. Ik heb Tessy tamelijk goed gekend, vooral in de jaren tachtig toen ik het Mechels Miniatuur Theater, waaraan zij verbonden was, onveilig maakte. Toegegeven, ik deed dat vooral omwille van Nora Tilley, maar Tessy was toch ook vaak in de buurt. Ik herinner me vooral die avond samen met mijn vriend Luc Carnier als we ons in de drank hebben gestort, met naast Nora en Tessy, ook nog Dirk Stuer, de toenmalige vrijer van Tessy.

Dat was tijdens het eerste speelseizoen in de nieuwe zaal aan de Mechelse Hanswijkstraat (1982). Dat jaar bracht het Mechels Miniatuur Theater ook « Het is geen leven Jeanne », een stuk dat een frontale aanval inzette tegen alles en iedereen die niet beantwoordde aan het voor feministen aanvaardbare mannenbeeld. Vijf jaar later hervatten dezelfde drie Jeannes, Agnes De Nul, Tessy Moerenhout en Nora Tilley de strijd in de productie «Zie je nog niks komen, Jeanne ?».
Tessy studeerde drama aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel met onder meer Nand Buyl en Leo Dewals als haar docenten. Het was dan ook bijna “logisch” dat ze vandaar naar KVS-Brussel ging, waar ik haar voor het eerst opmerkte in “De blijde intrede van Kristus in Brussel” (eind augustus 1979).
Van daaruit vertrok ze dan naar het MMT, waar ze onmiddellijk opviel in de rol van typiste Betty Bossé in De Collega’s. In de televisiereeks vertolkte ze deze rol slechts gedurende één seizoen. Halverwege seizoen twee verliet ze de reeks omdat haar rol op televisie werd gekortwiekt. In het oorspronkelijke toneelstuk kreeg ze een wat pikantere rol toegemeten (korte rokjes, spannende truitjes). “Voor de fatsoenlijkheid” werd dit op het scherm uitgevlakt. Het gevolg was wel dat er maar weinig van de oorspronkelijke “stoot” overbleef. Haar rol was nogal leeg en mocht niet ingevuld worden. Toch keerde ze voor de film De Collega’s Maken de Brug nog eens als Betty terug.
Ik heb zelf een reportage gemaakt over het draaien van deze film en ik zal die ook ooit nog wel eens publiceren als ik ze terugvind, maar toch wil ik nu al mijn hoed afdoen voor een gelijkaardig werkstukje van Jo Van Damme in Panorama: “Overal bier dat staat te verschalen, lege wijn-, jenever- en whiskyflessen, uitpuilende asbakken… Kennelijk heeft zich in deze kantoren een wild feest voltrokken. In het decor, dat een afdeling van het prestigieuze ministerie van Binnenlandse Zaken voorstelt, strompelt René Verreth, onmiskenbaar in staat van ontbinding. Jaak van Assche wauwelt iets tegen Mandus de Vos, maar die zit in elkaar gezakt op een bank, niet ver verwijderd van de comateuze toestand. De rest van het gezelschap zit of hangt er al even verkreukt bij, geveld door de slaap. Of door wat nog meer?
Ga eens kijken naar de opnamen van „De Collega’s”, luidde mijn opdracht, maar als ik binnenval in de schouwburg van Boom, waar de gelegenheidsstudio is ingericht, heb ik allesbehalve de indruk op een bruisende filmset te zijn terechtgekomen. Het is pas middag, maar de acteurs zitten er één voor één uitgeblust bij, met stoppelbaarden en rode ogen, alsof ze net de volledige Gentse Feesten hebben gerepeteerd. Nog voor ik een camera heb kunnen ontwaren, hoor ik Nora Tilley roepen dat ze het beu is om met een bende zatlappen opgescheept te zitten. Ze stuift me voorbij en slaat de deur achter zich dicht. Even later hoor ik Jaak van Assche om vitamine-pillen smeken: “Ik val van mijn benen”, en ik kan merken dat hij het meent. Net als ik tot de geruststellende conclusie ben gekomen dat de whiskyresten in de flessen eigenlijk uit koude thee bestaan en de jenever uit water, word ik aangesproken door Manu Verreth. Hij houdt een flesje bier in zijn hand. Echt bier… “Ook een Ginderalleke?” (…) Er wordt op grote schaal geklonken op het succes van de film. En nóg maar een keer, je weet maar nooit. Manu Verreth beantwoordt mijn laatste vragen. Hij is moe maar gelukkig, zoals dat heet. Iemand roept (een journalist natuurlijk): „Manu, zal de film even goed zijn als de Pak-de-Poen-Show?” Maar van Jomme Dockx heeft Verreth geleerd zich niet te veel van getreiter aan te trekken. Hij haalt zijn schouders op en praat gewoon verder. „Nog een Ginderalleke?”

Daarvóór speelde Tessy ook al Maria Speermalie in de gelijknamige BRT-reeks. Als ik het goed begrepen heb, dan moet Maria Speermalie een “hartstochtelijke vrouw” zijn. Een collega vergeleek haar zelfs met Lady Chatterley. In die optiek was de keuze van Tessy Moerenhout als Speelmarietje zeer gerechtvaardigd maar zelfs in de sleutelscène met Luk De Koninck als Ruige was daar weinig van te merken. De reden waarom is terug te vinden in de Haarlemse Courant van 11 februari 1978. Men vraagt daar aan Dora Van der Groen waarom één Nederlandse actrice (Teuntje de Klerk) verloren loopt tussen al die Vlamingen. Antwoord van Dora: “Waarschijnlijk voor de naaktscènes.” Gaat de schrijver dan verder: “En inderdaad. Teuntje de Klerk wordt ingezet bij de naaktscènes, waarbij ook hoofdrolspeelster Tessy Moerenhout uit de kleren gaat. Een productiemedewerker weet ons echter te verzekeren dat door de camera-opstelling en het gebruik maken van de plaatsing van de lichten er allemaal weinig schokkends te zien is. Daar zijn de Belgen dus blijkbaar nog niet aan toe.”
Ook in Het Pleintje, de serie met heel wat van dezelfde acteurs als De Collega’s, was Tessy weer van de partij, ditmaal als Millie Bers, de winkelierster. En ondertussen bleef ze natuurlijk actief in het MMT zelf, b.v. in “Agnes & God“.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Tessy Moerenhout (1952-2011)

  1. het waren mooie tijden daar in het MMT, na elke vertoning was het bij het drinken van een glas zingen uit volle borst, Vlaamse liedjes, manu en zijn broer spanden de kroon, gevolgd door bonnaventuur uit de collega’s , zijn naam valt mij niet te binnen. Tessy was een lieve toffe dame, met immer een glimlach op haar mooie snoet.
    het zijn helaas vervlogen tijden, maar de herinnering zal blijven bij veel mechelaars.
    rust zacht lieve Tessy .

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.