‘Het ritsloze nummer’ is de vertaling van ‘Fear of flying’, een klassieker uit 1973 van de Amerikaanse schrijfster Erica Jong.

Hoofdpersoon in deze vrij autobiografische roman is de dertigjarige Isadora Wing. Zij reist met haar man Bennett (een psychiater), samen met een groep psychiaters naar Wenen, waar ze aan een congres zullen deelnemen.

Daar ontmoet ze de Engelse psychiater Adrian, op wie ze meteen verslingerd wordt. Ze begint een affaire met hem. Hij stelt haar voor om samen, na het congres, als vrije vogels door Europa te reizen. Isadora (een dichteres) wordt heen en weer geslingerd tussen zin in een avontuur en schuldgevoel om het bedrog van haar man. Dus ook tussen het verlangen naar vrijheid en de nood aan verbinding en stabiliteit. Uiteindelijk hakt ze de knoop door en gaat ze mee met Adrian…

Dit boek is een klassieker in de erotische literatuur. Isadora fantaseert over ‘het ritsloze nummer’ (een seksueel avontuur)  maar heeft ook behoefte aan een stabiele relatie zoals Bennett die biedt. In dit boek vertelt ze ook over een vroeger huwelijk, en andere (al dan niet kortstondige) relaties. Het geheel baadt in een sfeer van feminisme, psychoanalytisch jargon (met de nadruk op de relatie met de ouders, of wat dacht je), een vrije post ’68-mentaliteit, vertwijfeling over het eigen kunnen… Het boek is vlot en luchtig geschreven, heel leesbaar, vaak ook grappig met soms hilarische momenten. Het boek werd in de jaren na de uitgave een ware bestseller, maar nu lijkt het me toch wat gedateerd. Wel goed om de sfeer en de problematiek van die post hippie-tijd te leren kennen.

Fons Mariën, 05/09/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.