Laurens Sweeck (foto Axel VH) heeft net als vorig jaar de Sluitingsprijs in Oostmalle gewonnen. Hij liet zijn concurrenten ter plaatse in de derde ronde en zag niemand nog terug, goed voor zijn vijfde zege van het seizoen. De afscheidnemende Jim Aernouts werd in zijn laatste cross knap achtste. (Sporza)

Als jeugdrenner liet Laurens Sweeck (17 december 1993)  zich zowel in het veldrijden als in het mountainbiken opvallen. Zo won hij in 2007-2008, zijn eerste seizoen bij de nieuwelingen, onder andere de crossen van Zonhoven en Baal. Op het BK begin 2008 moest hij in Hofstade enkel Bart De Vocht voor zich dulden. In het daaropvolgende zomerseizoen werd Sweeck tijdens het BK mountainbiken weer tweede achter diezelfde De Vocht. In het veldritseizoen 2008-2009 wist hij op het BK wel zijn eerste nationale titel te veroveren. Hij klopte zijn broer Diether met 18 seconden, Jens Vandekinderen werd derde op 30 seconden.

Het seizoen 2009-2010 betekende voor Laurens Sweeck de overstap naar de junioren. Op zijn eerste EK eind 2009 maakte hij indruk door zilver te pakken, enkel de Fransman Emilien Viennet was die dag sterker. Een seizoen later volgde in Antwerpen zijn tweede Belgische titel, dit nadat hij een jaar eerder nog tweede was geworden achter Tim Merlier.

Bij aanvang van het veldritjaar 2011-2012 maakte Sweeck de overstap naar de beloften. In zijn eerste jaar als belofte won hij enkel de wedstrijd in Hoogstraten. In het daaropvolgende seizoen verraste hij door zich op het zanderige parcours in Mol tot Belgisch kampioen te kronen. Dit deed hij door Gianni Vermeersch en Wout van Aert achter zich te laten. Als Belgisch kampioen reed hij een constant seizoen 2013-2014, zonder echte uitschieters. Wel won hij begin 2014 voor zijn nieuwe ploeg Corendon-Kwadro zijn eerste UCI-wedstrijd bij de elite, in het Luxemburgse Leudelange. 2014-2015 was zijn laatste seizoen als belofte. Op het EK in Duitsland kroonde hij zich tot vice-Europees kampioen, achter Wout van Aert. Op het BK won hij zijn vierde jeugdtitel, wat hem samen met Michael Vanthourenhout topfavoriet maakte voor het WK. Op dat WK zou hij uiteindelijk als tweede eindigen achter Vanthourenhout.

Begin 2016 eindigde Sweeck tweede op het BK, op 23 seconden van Wout van Aert. Een maand later won hij in Sint-Niklaas zijn eerste klassementscross. In 2017 behaalde hij brons op het BK, een jaar later opnieuw zilver. Eind 2018 werd Sweeck derde op het EK in Rosmalen en in 2019 werd hij Belgisch kampioen bij de eliterenners. (Wikipedia

Na de corona-lockdown heeft hij de Jaarmarktcross in Niel gewonnen, de derde manche in de Superprestige. Hij reed in de slotronde weg van zijn ploegmaat Eli Iserbyt. Toon Aerts moest vrede nemen met de derde plaats na een lekke band in de voorlaatste ronde. Kort daarna heeft Laurens voor de tweede keer in een week zijn armen in de lucht mogen gooien. In de Stellacross in Leuven klopte de Belgische kampioen Toon Aerts in de sprint. Samen reden ze de hele wedstrijd op kop, waarbij Aerts het meeste kopwerk had aangedaan, aangezien Sweecks ploegmaat Michael Van Thourenhout slechts op een tiental seconden volgde en zo Aerts voortdurend onder druk zette.

Op 6 februari triomfeerde Sweeck op het vettige parcours in Middelkerke na een wedstrijd met een thrillergehalte. Superprestigeleider Toon Aerts nam immers een slechte start en plotseling kwam Eli Iserbyt daarmee in winnende positie liggen. Daarvoor moest hij dan wel winnen, terwijl hij duidelijk de mindere was van zijn twee ploeggenoten Laurens Sweeck en Michael Van Thourenhout. “Gelukkig” kwam Aerts er naar het einde toe door, zodat een superieure Sweeck toch zijn zege niet uit handen moest geven omwille van de ploegtucht. Die zege was op zich ook al erg emotioneel omdat deze week zijn schoonvader schielijk was overleden. Iserbyt verloor uiteindelijk nog bijna een minuut. ’s Anderendaags heeft Sweeck ook de Krawatencross in Lille gewonnen. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal was in de sneeuw te sterk voor de rest. Michael Vanthourenhout klopte Corné van Kessel in de strijd voor plaats twee. (Sporza)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.