Vandaag is het al 45 jaar geleden dat het eerste artikel dat ik voor De Voorpost moest maken, is verschenen. De Voorpost was een regionaal (Waas) weekblad, waarvoor ook de latere filmregisseur Jan Verheyen, de netmanager van de VRT Leo Debock en burgemeester van Temse Luc De Ryck werkten onder de hoede van hoofdredacteur Wouter Vloebergh.

Dat eerste artikel betrof een interview met de voetballende advocaat Raf Verhofsté uit Sint-Niklaas. Onderwerp was de vzw Baliesport. Advocaten die onder elkaar voetbal spelen, godbetert. Dat is het soort artikel dat je als “routinier” niet aanvaardt, maar als beginner moet je natuurlijk àlles aanvaarden. Bovendien is het voor de hoofdredacteur (in dit geval dus Wouter Vloebergh) een aanduiding in hoeverre hij greep heeft op de nieuwe schrijvelaar die hij in dienst heeft genomen.
Aangezien er ook een extreem-rechtse organisatie bestaat met dezelfde naam, moest ik me herhaaldelijk “verdedigen”, vooral in combinatie met het werken voor “De Rode Vaan“. Vandaar ook dat ik een pseudoniem (Jan Segers) gebruikte (*). Jammer dat ik toen nog niet wist dat niemand minder dan Frans Buyens in 1948 reeds een satirisch tijdschrift met die naam had gesticht. Het hield het maar een jaar uit. Dan heeft De Voorpost het toch wat langer uitgezongen, maar ondertussen is het blad ook opgedoekt.

Ronny De Schepper

(*) Dat was een knipoog naar mijn schrijvende vriend Marc De decker die als pseudoniem Johan de Belie gebruikte, een combinatie van de voornaam van zijn overleden broer (tevens van Johan Daisne) en de familienaam van zijn moeder. Daarom nam ik ook de familienaam van mijn moeder (Jansegers) en splitste die in twee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.