De Britse orgelist, gitarist en zanger Stevie Winwood (foto Rob Mieremet; ANEFO; GaHetNa; Nationaal Archief NL) wordt vandaag 75 jaar oud.

Winwood werd geboren in Birmingham en was al vroeg actief in de rhythm-and-blues-scene in die plaats. Hij begeleidde bluesgrootheden als Muddy Waters en John Lee Hooker op hun Britse tournees, en zou Jimi Hendrix hebben leren improviseren. Op diens album Electric Ladyland is Winwood te horen in de bluesversie van Voodoo Child.
Winwood werd op zijn vijftiende lid van The Spencer Davis Group, die hits had als “Keep On Runnin'”, “Gimme Some Lovin'” en “I’m a Man”. In 1967 richtte hij met Chris Wood, Jim Capaldi en Dave Mason de band Traffic op. In 1969 maakte Winwood deel uit van de groep Blind Faith, die echter geen lang leven was beschoren. In 1970 speelde hij korte tijd bij Airforce van Ginger Baker. Vervolgens kwam Traffic weer bij elkaar en werd het album John Barleycorn Must Die opgenomen.
Na artistieke meningsverschillen viel Traffic uit elkaar. Winwood nam in 1977 zijn eerste soloalbum op. Daarna volgden Arc Of A Diver (1980), Talking Back To The Night (1982) en Back In The High Life (1986).
Andere albums: Roll With It, Refugees Of The Heart, Far From Home (met Jim Capaldi onder de naam Traffic), Junction Seven, About Time (2003) en Nine Lives (2008).
In 2004 was Winwood onderdeel van een grote househit. Zijn lied Valerie werd door zowel Thomas Bangalter als door Eric Prydz gebruikt in het nummer Call on me. De versie van Bangalter, die de track bedacht had, werd echter nooit uitgebracht. De versie van Prydz werd door Winwood opnieuw ingezongen en daarmee kon de plaat op grote schaal worden uitgebracht en werd het een grote hit.
Als studiomuzikant speelde Winwood onder andere mee bij David Gilmour, Talk Talk, en Jools Holland. In 2010 ging hij op tournee met Eric Clapton, waaruit ook een live-CD resulteerde. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.