Vandaag is het precies 45 jaar geleden dat de film “All you need is cash” van Eric Idle op de Amerikaanse televisie werd vertoond (*). “All you need is cash” is een niets ontziende (**) parodie op The Beatles, financieel ondersteund door… George Harrison.

Het is algemeen geweten dat George zich engageerde tot het oprichten van een firma om films te produceren (HandMade Films) enkel en alleen om het door iedereen geboycotte “The Life of Brian” te helpen realiseren. Brian zou uiteindelijk pas in 1979 het licht zien, maar ondertussen produceerde George ook een TV-film van de muzikaalste van de leden van Monty Python, namelijk Eric Idle (samen met sidekick Neil Innes). Niet onbelangrijk detail: deze TV-film over een groepje genaamd The Rutles (foto) was eigenlijk een vlammende satire op de documentaire serie “All you need is love” van Tony Palmer, eerder dan op The Beatles zelf, al spreekt de titel “All you need is cash” boekdelen…
The Rutles were played by Eric Idle, John Halsey, Ricky Fataar and Neil Innes. The band originally appeared in a sketch on Idle’s programme Rutland Weekend Television in 1975. The sketch was later re-broadcast on the American television show Saturday Night Live. For the film, Fataar replaced David Battley as Stig.
– Eric Idle as Dirk McQuickly, a parody of Paul McCartney;
– John Halsey as Barry Wom (Barrington Womble), a parody of Ringo Starr;
– Ricky Fataar as Stig O’Hara, a parody of George Harrison;
– Neil Innes as Ron Nasty, a parody of John Lennon.
Fourteen of Innes’ songs were released on a soundtrack album (the CD version added six songs omitted from the original vinyl album). The album was both critically and commercially successful and was nominated for a Grammy award for Best Comedy Recording of the year. The orchestrations and arrangements for the Rutles recordings were made by film composer John Altman. John Halsey, Ricky Fataar, and Neil Innes performed their own respective musical and vocal parts, but Eric Idle’s vocals were sung [slightly sped up] by Ollie Halsall, who also played the lead guitar parts. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

(*) De Engelse televisie zou pas volgen op 27 maart.
(**) Denk b.v. aan John & Yoko als nazi’s onder de douche…

Referenties
Peter Cnop, Maar is de lezer nog geïnteresseerd? (over the Rutles), Knack 17/5/1978.
Frank Rich, Help! (over “All you need is cash”), Time 27/3/1978.
Chris Schraepen, Neil Innes: een apotheker voor het hoofd, Spectator 29/7/1978.
Harry F.Waters, And now, Rutlemania!, Newsweek 27/3/1978.

foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.