De Vlaamse actrice Els Olaerts viert vandaag haar 65ste verjaardag. Gewoonlijk maak ik dan altijd veel misbaar en nu zou dit ook weer het geval kunnen zijn, want ik zag Els voor het eerst aan het werk als “tienermeisje” bij het Speeltheater (“Hoogtevrees” in 1983). Uiteraard was ze op dat moment geen echte tiener meer (ze was al 26), maar met haar jeugdige uiterlijk vormde dit geen enkel probleem. Nu ik haar naam heb ingetikt in de zoekfunctie van mijn blog, zie ik dat ik haar reeds enkele jaren eerder aan het werk zag in Arena, meer bepaald in “Sun man“, maar als ik heel eerlijk moet zijn, herinner ik mij haar niet in die productie.

In december 1983 was ze de centrale figuur van “Mevrouw Warrens Broodwinning” in het NTG. De auteur George Bernard Shaw zag Vivie, de vrijgevochten dochter van mevrouw Warren, als een volstrekt onromantische figuur die met haar moeder misschien wel het zakentalent maar zeker niet het erotische gemeen had. Nochtans werd Olaerts juist echt een personage van vlees en bloed wanneer zij op het grasperk ligt te kronkelen om op die manier de verdorven Crofts (Bob Van der Veken) uit zijn tent te lokken en zo de (onthutsende) waarheid te vernemen. Voor de rest liet regisseur Hugo Van den Berghe haar steevast wijdbeens staan, wellicht om haar vastberadenheid te illustreren, maar soms moest ik hierbij denken aan « Ilsa, de wolvin van de SS » en andere dergelijke producten en dat kan toch nooit de bedoeling geweest zijn…
Een jaar later zag ik haar in Arca in “Les mystères de l’amour” van Roger Vitrac.
In 1988 speelde ze de vrouwelijke hoofrol in “Zonderlinge Zielen” (tegenover Josse De Pauw) waarvoor regisseur Jean-Pierre De Decker de Bert Leysenprijs mocht in ontvangst nemen.
In 1991 was ze actief in het NTG, meer bepaald in “Richard Everzwijn“.
In het seizoen 1995-96 zag ik haar opnieuw in actie in Arca, meer bepaald in “Molly Sweeney” van de Ier Brian Friel. In de lente van 1997 debuteerde ze bij De Korre in “Het luizengevecht”, in een regie van Antje Deboeck.
Het laatste wat ik mij van Els herinner was haar rol als aan-en-af lief van Witse in het gelijknamige televisiefeuilleton (bovenstaande foto).

Ronny De Schepper

Voor meer uitleg bij déze foto: zie bij de reacties.

3 gedachtes over “Els Olaerts wordt 65…

      1. 1982, denk ik … ik mail je nog een foto met Els aan het folterwerk met Paulus, in die tijd een ‘gewetensbezwaarde’, die bij ons zijn dienstplicht vervulde als slachtoffer!

        Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.