Het is ook al tien jaar geleden dat medestichter en toetsenist Jon Lord van rockband Deep Purple op 71-jarige leeftijd in de London Clinic is overleden. Ik las het nieuws destijds in de krant van mijn moeder (de Gazet van Antwerpen), want mijn eigen krant (Het Nieuwsblad) vond dit nieuws blijkbaar niet eens vermeldenswaard. Maar als ik dan even mijn blog overloop, dan blijkt dat ikzelf ook niet te hoog van de toren moet blazen. Zijn naam komt immers enkel voor in mijn artikel over organisten. Ook Deep Purple zelf komt niet zo heel vaak voor op mijn blog, eigenlijk alleen maar wegens de “Perfect strangers“-reünie in 1985. Uiteraard komt “Child in time” in de hitparade aller tijden voor, maar niet eens erg hoog (114). Fred Brouwers heeft het eventjes over zijn concerto voor rockgroep en orkest en verder wordt de groep natuurlijk even vermeld in overzichten van de sixties en de seventies, maar daar blijft het dan ook bij.

Jon Lord speelde reeds vanaf zijn negende piano, maar hij vond jazz en blues veel aantrekkelijker dan de klassieke muziek die hij moest studeren. Hij speelde eerst bij the Bill Ashton Combo, en na allerlei omzwervingen, onder meer bij the Kinks en the Flowerpotmen, kwam hij bij Boz en Roundabout Ritchie Blackmore en Ian Paice tegen en samen stichtten ze de groep Deep Purple.
Uit een interview met hem op de dvd “The making of machinehead” meldt Jon dat hij gebiologeerd was door het geluid van de vervormde gitaar van Ritchie Blackmore. Hij wilde dat hij zijn Hammond-orgel ook als een gitaar kon laten klinken. Hij sloot de uitgang van zijn orgel aan op de gitaarinput van een Marshall-gitaarversterker en het karakteristieke scheurende geluid van zijn Hammond was geboren. Dit werd tot in den treure nagebootst. In het Waasland was er b.v. de groep Little Less Than More die een goede kopie bracht van deze sound. Lord bleef bij de groep tot in het begin van het nieuwe millenium bij hem kanker aan de pancreas werd vastgesteld. Dit zou uiteindelijk zijn dood worden.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.