Het is vandaag veertig jaar geleden dat de Franse acteur Patrick Dewaere, artiestennaam van Patrick Bourdeaux (rechts op de foto met Gérard Depardieu en Miou-Miou in “Les valseuses”), zich met een geweerschot van het leven beroofde.

Tot 1967 gebruikte hij het pseudoniem Patrick Maurin, naar zijn moeder Mado Maurin. Zijn beginjaren waren niet gemakkelijk omat hij te lijden had onder de artistieke competitie van de clan Maurin (hij is de halfbroer van de acteurs Dominique Colignon-Maurin, Yves-Marie Maurin, Marie-Véronique Maurin, Jean-François Vlérick en Jean-Pierre Maurin). Na een dertigtal theaterstukken en televisiefilms voor de ORTF nam hij wat meer afstand van zijn familie. Hij had inmiddels op 17-jarige leeftijd vernomen dat hij niet dezelfde vader had als zijn broers en zus. Na een discussie rond de erfenis van zijn moeder, waarbij hem praktisch niets toekwam, koos hij voor de familienaam van zijn grootmoeder, Dewaere. Onder die naam zou hij eindelijk succes kennen.
In de sfeer van mei 1968 leerde hij alternatieve acteurs kennen en hij voegde zich bij de ploeg van Romain Bouteille. Hij zou de planken van het Café de la Gare delen met Coluche, Henri Guybet, Martin Lamotte, Renaud Séchan, zijn eerste echtgenote Sotha en de liefde van zijn leven Miou-Miou. Daarna werd de ploeg uitgebreid met Gérard Lanvin, Gérard Depardieu, Thierry Lhermitte, Josiane Balasko, Anémone en Gérard Jugnot. Tegelijk hield Dewaere zich bezig met het dubben van buitenlandse films zoals The Graduate waar hij zijn stem leent aan Dustin Hoffman, naast Rosy Varte (Franse stem van Anne Bancroft).
In 1974 werd hij bekend bij het grote publiek met de film Les Valseuses van Bertrand Blier, waarin Miou-Miou een koele schoonheid is die niet “gelukkig” kan zijn (lees: geen orgasme kan krijgen), althans niet bij haar echtgenoot Gérard Depardieu, die haar dan maar uitleent aan een onbekende die hij in een café ontmoet (Patrick Dewaere), maar ook deze blijkt niet de Ware te zijn. Uiteindelijk “ontbolstert” Miou-Miou bij een wat zwakzinnige jongeman. Met Miou-Miou zou Dewaere in het ware leven een passionele relatie hebben, en een dochter Angèle krijgen (13 augustus 1974), tot ze bezweek voor de charmes van Julien Clerc tijdens het draaien van de film D’amour et d’eau fraîche. Nadien speelde hij met Miou-Miou toch nog een liefdesdrama in F comme Fairbanks.
Zijn carrière kende een hoge vlucht dankzij rollen in Coup de tête (1979), Série noire (1979) en Un mauvais fils (1980). In “Beau-père” van Bertrand Blier uit 1981 speelt hij de barpianist Remi, die een verhouding heeft met de mannequin Martine (Nicole Garcia). Als Martine in een auto-ongeluk om het leven komt, blijft Remi met haar 14-jarige dochter Marion (Ariel Besse) achter. Als haar echte vader (Maurice Ronet) haar komt ophalen, wil ze niet mee, want ze is van Remi op een “andere” manier gaan houden…
75 patrick dewaereOp 16 juli 1982 pleegde Dewaere echter zelfmoord in zijn huis in het 14e arrondissement in Parijs, met een .22 Long Riflekarabijn die hij had gekregen van Coluche, “omdat hij toch altijd liep te zagen dat hij zich eens door de kop zou schieten”. Volgens sommigen, onder wie Claude Lelouch, zou hij van streek zijn geweest door een telefoontje. Volgens zijn moeder zou hij gesproken hebben met zijn toenmalige vriendin Elsa Chalier, die hem had meegedeeld dat ze hem ging verlaten voor Coluche, die zijn beste vriend was, en dat hij zijn dochter Lola nooit meer zou terugzien. In de documentaire Patrick Dewaere, le dernier jour van Bertrand Tessier, die in 2007 werd uitgezonden op France 2, zou zijn dochter Lola bevestigen dat dat telefoongesprek bepalend was in zijn zelfmoord. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.