Het is vandaag al 25 jaar geleden dat de Amerikaanse acteur Robert Mitchum is overleden.

Robert Charles Durman Mitchum had een lange carrière en speelde in meer dan honderd films. Vele hiervan behoorden tot het genre van de film noir. In “Out of the past” van Jacques Tourneur uit 1947 b.v. naar de roman “Build my gallows high” van Geoffrey Homes (Daniel Mainwaring), speelt hij Jeff Bailey, een ex-privé-detective die nu een garage exploiteert nabij Bridgeport (Californië), nota bene de echte geboorteplaats van Robert Mitchum. Hij wordt in zijn partijtje vissen gestoord door een zekere Joe Stephanos (Paul Valentine), een gangster die een boodschap voor hem heeft van Whit Sterling (Kirk Douglas), een beroepsgokker met wie Jeff jaren geleden zaken deed. Jeff vertelt daarop aan zijn toekomstige vrouw Ann Miller (Virginia Huston) in welke omstandigheden hij met Whit in contact kwam. Toen hij nog in New York werkte, werd hij door Sterling geëngageerd om het spoor terug te vinden van Katie Moffatt (Jane Greer), een vriendin van de gangster, die na een moordaanslag op Sterling met 40.000 dollar aan de haal ging. Deze film is een klassiek voorbeeld van de periode toen Hollywood de Franse “films noirs” ging naäpen. IJzersterke dialogen en een knappe plot met bloedstollende climax. In ’84 opnieuw gemaakt als “Against all odds” met Jane Greer dan in de rol van de moeder van het meisje dat ze in deze versie neerzet.

In 1948 werd Mitchum gearresteerd voor het bezit van marihuana tijdens een politie-inval op een Hollywoodfeest. Hij werd veroordeeld tot een week in de countygevangenis met daarop aansluitend 43 dagen op een gevangenisboerderij. Voor de meeste acteurs zou dit een ramp zijn geweest, maar Mitchum kwam ongeschonden uit deze episode. Dat hij nog even populair was, bleek uit het succes van de western Rachel and the Stranger en de verfilming van John Steinbecks familiedrama The Red Pony (1948), die allebei uitkwamen nadat hij zijn straf had uitgezeten. Blijkbaar stoorde het de bioscoopgangers niet dat Mitchum zijn bad boy-imago ook in het echte leven waarmaakte. Ook “Holiday affair” van Don Hartman uit 1949 was intended to soften Robert Mitchum’s screen persona after his prison sentence. Maar dat gebeurde dan wel op een heel eigenaardige manier. Mitchum draait in deze film immers oorlogsweduwe Janet Leigh binnen onder de ogen van Wendell Corey, die haar pas een huwelijksaanzoek heeft gedaan na twee jaar verkering. Mitchum doet dit zeer slim door ervoor te zorgen dat hij haar zoontje (Gordon Gebert) op de hand heeft.
In “My Forbidden Past” van Robert Stevenson uit 1951 richt Ava Gardner in het New Orleans van het einde van de negentiende eeuw het huwelijk van de man naar wie ze verlangt, gespeeld door Robert Mitchum, ten gronde. De donkerharige Britse Jean Simmons staat, zowel in de komedie “Beautiful but dangerous” (Lloyd Bacon, 1954), als het eveneens aptly named “Angel Face” (Otto Preminger, 1953), tegenover Robert Mitchum. In deze film speelt hij een ziekenwagenchauffeur die door Simmons (als enige erfgename) wordt verleid om haar schatrijke schoonmoeder uit de weg te ruimen…

In 1957 “Fire down below” van John Parrish was the first of two back-to-back films Robert Mitchum filmed in the Caribbean. The second was John Huston‘s Heaven Knows, Mr. Allison (1957). Inspired by their location shoot in Trinidad and Tobago, Robert Mitchum recorded a calypso album!
The Sundowners (1960) met verder nog Deborah Kerr en Peter Ustinov is dan weer een avonturenfilm met het nodige drama. De film werd het zoveelste succes van de Oostenrijks-Amerikaanse regisseur Fred Zinnemann. In “River of No Return” speelt hij naast kindacteur Tommy Rettig en Marilyn Monroe. In 1967 was Mitchum naast John Wayne en James Caan te zien in de western El Dorado.
Mitchum vertolkte veelal de held of antiheld in voornamelijk westerns, oorlogs- en misdaadfilms (privé-detective Philip Marlowe b.v.). Slechts af en toe speelde hij de rol van schurk en juist deze rollen worden nu als zijn beste prestaties beschouwd. Zo vertolkte hij de rol van godsdienstwaanzinnige seriemoordenaar in The Night of the Hunter en van stalkende psychopaat in Cape Fear. Het grootste verschil met de remake van Martin Scorsese (waarin Mitchum een cameootje krijgt) is dat op het einde Mitchum niet wordt gedood, maar dat hij gevangen wordt genomen met het vooruitzicht op levenslang (omdat hij de agent heeft gedood die het gezin moest beschermen), wat eigenlijk een veel betere straf is voor hem dan de doodstraf, zoals tegenspeler Gregory Peck het stelt.
Robert Mitchum was 57 jaar lang, tot aan zijn dood in 1997, getrouwd met Dorothy Spence. Zij overleed in 2014 op 94-jarige leeftijd. Hun zonen Christopher en James Mitchum zijn ook acteur. (Wikipedia)

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.