Het is vandaag al twintig jaar geleden dat de Amerikaanse musical-ster Rosemary Clooney is overleden.

Ze werd geboren in Maysville, Kentucky, en begon haar zangcarrière samen met haar jongere zus, Betty, voor een radiostation in Cincinnati in 1945. Ze werd beroemd in 1951 door haar opname van het lied Come on-a my house (waarvan The Sparks vele jaren later Kimono my house zouden maken), en kreeg daarna rollen aangeboden voor televisie en film. Haar bekendste rol is die in de film White Christmas met Bing Crosby. Na de film maakte ze een album Fancy meeting you here met hem. Ze heeft ook duetten opgenomen met onder andere Frank Sinatra en Marlene Dietrich.

Daarna draaide Rosemary een biopic over het leven van componist Sigmund Romberg. De hoofdrol werd gespeeld door de twintig jaar oudere José Ferrer en Rosemary werd zo verliefd op hem dat ze ermee huwde, ook al stond hij openlijk bekend als een enorme versierder. Na vijf jaar huwelijk en evenveel kinderen scheidden ze, maar korte tijd nadien hertrouwden ze. Het bleef echter miserie en ze raakte verslaafd aan pillen en alcohol, wat nog verergerde toen haar vriend Robert Kennedy werd vermoord. Tenslotte werd ze opgenomen in een ontwenningskliniek en het was opnieuw Bing Crosby die haar in 1976 een kans gaf op een comeback in zijn jubileumshow. In februari 2002 ontving ze een Grammy Lifetime Achievement Award. Ze overleed op 29 juni 2002 aan longkanker. Ze was de tante van George Clooney.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.