55 jaar geleden viel de uitspraak in de rechtszaak tegen Keith Richards en Mick Jagger naar aanleiding van de inval in Keiths huis op 12 februari. En die uitspraak was niet mals:  the judge sentenced Mick Jagger to three months for possession of amphetamines and Keith Richards to one year in jail for allowing cannabis to be smoked in his home.

The Who stapte nog dezelfde dag in de studio om de single “The last time”/”Under my thumb” op te nemen “opdat het werk van The Stones zou voortleven, ook als ze in de gevangenis zaten”. But in August the sentences – considered very harsh for first offences – were quashed on appeal, nadat o.a. The Beatles een oproep tot legalisering van marihuana hadden ondersteund. Toch zouden Jagger & Richards uiteindelijk één maand in de cel doorbrengen. Ze werden vrijgelaten op 31 juli. De Stones zelf namen kort daarna de single “We love you” op als hulde aan hun fans, die hen trouw waren gebleven. The single opens with the sounds of entry into jail, and a cell door clanging shut.
The song features uncredited backing vocals by Allen Ginsberg, but also by John Lennon and Paul McCartney, enerzijds uit sympathie voor “the cause” (herinner u dat George Harrison eigenlijk ook aanwezig was op het drugsfeestje, maar dat de politie met de inval had gewacht tot na zijn vertrek), anderzijds ook omdat Mick Jagger en Marianne Faithfull aanwezig waren geweest bij het Mondovisie-optreden van enkele dagen geleden, waardoor zij dus ipso facto tot de backing vocals voor “All you need is love” behoorden.
“We love you” was released on 18 August 1967, with “Dandelion” as the B-side. It reached the top ten in Britain, peaking at No. 8, but only made it to No. 50 in the US, where “Dandelion” (which reached No. 14) was promoted as the A-side. This single’s two tracks would be the final Stones recordings receiving a production credit for band manager Andrew Loog Oldham. De opvallende piano-partij wordt, zoals meestal bij The Rolling Stones, gespeeld door Nicky Hopkins.
The promotional film for the single was directed by Peter Whitehead. It included footage from recording sessions along with segments that re-enacted the 1895 trial of Oscar Wilde, with Jagger, Richards and Marianne Faithfull respectively portraying Wilde, a judge and Lord Alfred Douglas. The producer of Top of the Pops refused to show the film on that programme. A BBC spokesman stated the producer didn’t think it was suitable for the type of audience who watches Top of the Pops. He went on to say there wasn’t a ban on it by the BBC, it was simply this producer’s decision.
The single was included on the UK version of Through the Past, Darkly (Big Hits Vol. 2) , but was not on the US version (although the B-side “Dandelion” is present on both versions), and does not appear on the current CD version of that album. The Rolling Stones have never played “We Love You” live.
Heel de affaire vormt ook de aanleiding voor de popularisering van de uitdrukking Who breaks a butterfly upon a wheel?, wat zoveel betekent als ‘een grootschalige actie ondernemen om een klein effect te bereiken’.  Eigenlijk komt het uit Alexander Pope’s “Epistle to Dr Arbuthnot” van 1735, maar de uitspraak werd vooral gemeengoed nadat William Rees-Mogg, as editor of The Times newspaper, het had gebruikt as the heading (set in capital letters) for an editorial on 1 July 1967 about the “Redlands” court case, which had resulted in prison sentences for Rolling Stones members Keith Richards and Mick Jagger. Vandaar dat nadien tal van variations of the phrase also appear in pop music. The Mission recorded a track titled “Butterfly on a Wheel” for their album Carved in Sand changing the quote slightly to “Love breaks the wings of a butterfly on a wheel.” The hard rock song “Soul Asylum” from The Cult’s Sonic Temple album opens with the line “Who would break a butterfly on a wheel?” Coldplay rephrased the quote as “The wheel breaks the butterfly” in their 2011 single “Paradise”. Oasis also made a reference to the line with the lyric “Catch the wheel that breaks the butterfly”, in their song “Falling Down”. In 2013, the Scottish band Biffy Clyro released a b-side entitled “Break A Butterfly On A Wheel”, an obvious reference to the quote, on their single for Victory Over The Sun (Wikipedia). Het is ook de titel van een film uit 2007 met Pierce Brosnan in de rol van de oerslechterik, maar het gekke is dat ik de uitdrukking altijd in relatie zie tot de manier waarop het Amerikaanse gerecht Jim Morrison van The Doors heeft aangepakt (o.a. na exhibitionisme – of niet? – op het podium), maar daarvan vind ik merkwaardig genoeg geen bevestiging van op het internet.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “55 jaar geleden: Keith Richards veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.