55 jaar geleden komt tot een volledige breuk tussen de Studentenvakbond (SVB) en het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV). De SVB was ontstaan binnen het KVHV. Paul Goossens, toen preses van het KVHV neemt enkele maanden later ontslag en ontpopt zich tot SVB-voorman (foto RTBf).

Een kern van SVB-militanten had intussen op een internationale studentenbijeenkomst in Berlijn kennis gemaakt met Lenin en het marxisme. In Parijs en Oelan-Bator (Mongolië!) worden ze verder geïndoctrineerd. Ze ‘begeleiden’ de ideologische radicalisering van de studenten. De SVB neemt afscheid van de Vlaamse Beweging en richt zich volledig op linkse contestatie. Hierdoor verliest de SVB de band met de meeste studenten die zij in januari 1968 had weten te mobiliseren. Ze vormt zich om tot de Marxistisch-Leninistische Beweging (MLB), die daarna aan de basis ligt van de maoïstische partij Alle Macht Aan De Arbeiders (AMADA), nu Partij van de Arbeid van België. Paul Goossens wordt hoofdredacteur van De Morgen, wat hij 13 jaar zal blijven.

Luc Pauwels (Doorbraak.be)

P.S. Diezelfde dag begint de Zesdaagse Oorlog tussen Israël en de Arabische buurlanden Egypte, Jordanië en Syrië. Een oorlog die me grotendeels onberoerd zou laten tot een oud-militair zich in 1969 op mijn kot vestigt (*). Hij laat zich Stephen Crane noemen, wat het Engelse equivalent van zijn joodse naam zou zijn. Ik herinner me vooral zijn verhaal over het verkrachten van een Egyptische soldaat door zowat een heel regiment. Ik durfde niet vragen of hij er ook had aan deelgenomen… (Ronny De Schepper)

(*) Ik herinner er nog eens aan dat ik op kot zat in de Brugsepoortstraat samen met meer dan dertig andere studenten. Genoeg om me van sommigen helemaal niks meer te herinneren, maar Stephen zat op dezelfde verdieping als ik (dat was toen de eerste, de drie volgende jaren zou ik op de derde verdieping doorbrengen) en kwam geregeld bij mij naar muziek luisteren. Zijn lievelingsnummer was “Pinball wizard” van The Who. Bij de opname was er iets verkeerd gegaan, zodat één van de kanalen bijna onhoorbaar was. Bij dat nummer was dat dan de intro op akoestische gitaar. Als je dat dan heel luid zette, dan kwam de sologitaar van Pete Townshend er opeens keihard door. Daar was hij gek op. Ik herinner me nog een incident met een student burgerlijk ingenieur die daardoor werd gestoord in zijn studies. Alhoewel het academiejaar pas was begonnen, had die sukkelaar al toetsen! De prijs voor zo’n kot was redelijk duur en Stephen heeft ons dan ook vroegtijdig verlaten. Ik kwam hem later nog eens tegen (in studentenrestaurant De Brug) en hij zag letterlijk blauw van de kou. (Meer over mijn kot kan je lezen in mijn stuk over Paul Jambers, die daar ook heeft verbleven, zij het niet in mijn tijd.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.