Vandaag is het 35 jaar geleden dat de Nederlandse auteur Gerard Reve te gast was in het programma “Klasgenoten” van Jef Rademakers. Ik schreef daar in De Rode Vaan toen het volgende over.

Het werd een zeer ontroerende kennismaking — Reves rabiate anticommunisme even terzijde gelaten — omdat het Reves geïsoleerde positie in de klas (en « dus » ook in de maatschappij) onderlijnde. En, ondanks het feit dat Reve zich behoorlijk beestig kon en kan gedragen, toch voelde men hoe onzeker de man is van zichzelf. Dat bleek b.v. toen zijn oude onderwijzer (die hij nog altijd « meester » noemde) hem de les las i.v.m. de manier waarop hij seksualiteit beschrijft. Reves homoseksualiteit zorgde overigens voor een ander emotioneel moment toen één van zijn vroegere medeleerlingen in tranen uitbarstte omdat haar homofiele man haar uiteindelijk toch had verlaten. De camera bezondigde zich hier een beetje aan voyeurisme, maar dat kwam misschien omdat dit zo hoort bij Veronica die het programma (met presentator en al) heeft afgekocht van de VARA. Een voorafspiegeling van wat de BRT te wachten staat als de « onafhankelijke » (?) televisie er zal zijn… ? (Ronny De Schepper in De Rode Vaan nr.21 van 1987)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.