Het was gisteren 35 jaar geleden dat op meiavond, een voor socialisten zeer belangrijke avond, in Temse Omer Jansegers is overleden. Omer Jansegers was de oom van mijn moeder en wordt in een in memoriam van het infoblad van Temse “een verdienstelijke figuur van de eerste naoorlogse generatie van de socialistische beweging in Temse” genoemd. Hij maakte dan ook 24 jaar lang (1947-1970) deel uit van de gemeenteraad.

Omer Jansegers werd geboren te Temse op 16 september 1907 als jongste van de 21 kinderen van Hendrik Jansegers, zelfstandig mandenmaker, en Maria Huys, herbergierster (van de 21 kinderen was in 1987 nog slechts één in leven, Louise).
Hij volgde lagere school aan de gemeenteschool en werd op 14-jarige leeftijd werkzaam in Antwerpen. Na ook op Boelwerf te hebben gewerkt, begon zijn jarenlange werkzaamheid op Cockerill Yards in Hoboken.
Omer Jansegers was in vrijwel alle geledingen van de socialistische beweging actief. Hij zetelde in het BSP-bestuur en werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1946 verkozen. Vier legislaturen lang maakte hij deel uit van de gemeenteraad (1947-1970).
Hij was bestuurslid van turnkring ‘Aan ons de toekomst’ en droeg als dusdanig, aan de zijde van Cesar Van Geyt en Staf Paelinck, bij tot de stijgende bekendheid (vooral in de Antwerpse gouw) van de turnkring.
Als hoofddélégué van de arbeiders op Cockerill Yards te Hoboken behoorde hij tot de Metaalbewerkersbond van het ABVV, waarvan hij jarenlang voorzitter was in Temse. Omer Jansegers was gehuwd met Barbara De Saeger. Zij hebben één dochter en twee kleinkinderen.
In zijn vrije tijd was Omer Jansegers een enthousiast duivenmelker. De laatste jaren van zijn leven was zijn gezondheid gevoelig achteruitgegaan. Na een verblijf van zeven weken in ziekenhuis De Pelikaan overleed hij aldaar op 30 april.
Alhoewel Omer Jansegers vrij dichte familie was (hij was de jongste broer van de vader van mijn moeder) heb ik hem amper gekend. Zodanig zelfs dat ik uit dit doodsbericht uit het Infoblad van Temse iets leer wat ik tot nu toe nog niet wist, namelijk dat mijn grootvader Louis afkomstig was uit een gezin met 21 kinderen!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.