Op 15 december 1771 keert de 15-jarige Wolfgang Amadeus Mozart na een concertreis door Italië terug naar Salzburg en schrijft er zijn veertiende symfonie in A (KV.114), volgens sommigen naar aanleiding van de dood van aartsbisschop Sigismund Christoph von Schrattenbach. Ze zal volledig af zijn op 30 december.

Deze symfonie heeft wel wat discussie uitgelokt. Over het menuet is b.v. heel wat te doen. Sommigen vinden dat het op zich staande menuet KV.61gI eigenlijk hiervoor bedoeld is, maar Christopher Hogwood weerlegt dat, verwijzend naar Albert Einstein, die in het manuscript een doorgehaald menuet vond, dat eigenlijk een herwerking van het thema uit het andante was en dat uiteindelijk werd vervangen door een nogal “ouderwets” menuet, dat een beetje lijkt op het Gregoriaanse lied uit de Heilige Week, “Miserere mei, Deus”. Dat het echter tegelijk toch carnaval is, blijkt uit het feit dat het vrolijke “Kraut und Rüben” blijkbaar in zijn hoofd speelde voor de bergamasca waarmee de symfonie besluit.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.