Het zal morgen al tien jaar geleden zijn dat de Franse wielrenner Guy Ignolin is overleden.

Ik leerde hem kennen in de Tour van 1961, die hij betwistte als lid van de ploeg Ouest/Sud-Ouest (*). Ik zag hem toen als een soort van opvolger van de pas verongelukte Gérard Saint. En effectief: in die Tour slaagt hij erin een rit te winnen (de tiende: Grenoble-Torino). Daarna zou Ignolin in 1962 en 1963 nog tweemaal de Ronde van Frankrijk betwisten, deze keer aan de zijde van Jacques Anquetil in diens St.Raphaël-Helyett. In 1963 zou hij zelfs twéé ritten winnen en dan ook nog twee in de Vuelta. Hij werd dat jaar ook tweede in het nationaal kampioenschap achter ploegmaat Jean Stablinski en vóór Jacques Anquetil himself, die ongetwijfeld deze uitslag zo had bepaald. In zijn nadagen (1967) zou Ignolin nogmaals de Ronde van Frankrijk rijden, deze keer voor de ploeg Tigra-Grammont van Jean de Gribaldy. Maar ik zou hier toch vooral nog eens zijn overwinning in 1958 in de Route de France in de schijnwerper willen plaatsen en wel om een merkwaardige reden…
In de televisieuitzending “1.000 zonnen” van 17 juli 2012 was er immers een ouwe gabber die doodleuk beweerde dat hij in 1958 een rit op de Tourmalet had gewonnen in de Ronde van de Toekomst en dat die live werd uitgezonden op televisie. Nu bestaat de Tour de l’Avenir pas sinds 1961 en dat die live op televisie zou komen, was in die tijd al helemààl ondenkbaar, maar het zou wel de Route de France kunnen zijn, in die tijd zowat aanzien als de Tour de France voor amateurs. Dus gingen wij op Wielerarchieven op zoek naar wie de man wel mag geweest zijn…
Route de France 1958
1 Saint-Etienne – Clermont-Ferrand, 162 km le 9 juin 1 BOUDON 2 IGNOLIN 3 HOFFMANN
2 Clermont-Ferrand – Souillac, 209 km le 10 juin 1 J JACQUES 2 PROVOST 3 SCAVARDA
3 Souillac – Agen, 149 km le 11 juin 1 GEYRE 2 IGNOLIN 3 M D’HOKER
4a Agen – Vic-Fezensac, 62.5 km CLM le 12 juin matin 1 THIELIN 2 BOUDON 3 IGNOLIN
4b Vic-Fezensac – Barbotan, 62 km CLM par équipes le 12 juin après-midi 1 MOINEAUX DE PARIS 2 ALCYON 3 B J
5 Barbotan – Saliès du Salat, 172 km le 13 juin 1 W PODOBAS 2 SENICOURT 3 ROTA
6 Saliès du Salat – Mauléon, 207 km le 14 juin 1 R BATAN 2 ROTA 3 J JACQUES
7 Mauléon – Pau, 180 km le 15 juin 1 FOUCHER 2 L BELLIA 3 R JOUSSET
CL FIN 1 G IGNOLIN 2 JOUSSET 3 THIELIN 4 FOUCHER 5 BONIFASSI 6 BOUDON 7 ANDRE 8 PROVOST 9 BELLIA 10 HAMON
Ik zie dus geen aankomst op de Tourmalet, maar met rit op de Tourmalet zou ook bedoeld kunnen zijn de rit waarin de Tourmalet onderdeel was. Waar Mauléon precies ligt weet ik niet maar het zou om de laatste etappe kunnen gaan. Evenwel, enkel de Aubisque en de Soulor stonden op het programma in de laatste etappe. Aubisque en Soulor kun je bovendien als één klim beschouwen. Doe je dat niet dan stelt de Aubisque niet meer veel voor, misschien nog net 2e categorie met een hoogteverschil van 270 meter over 6,5 km. Als de volgorde Aubisque, Soulor was dan mag je de Soulor nog net als 2e categorie waarderen (100m, 2,5 km).
Zowel Raymond Batan als André Foucher zijn zeven of acht jaar ouder dan hij, dus vroeg ik het maar aan de redactie van 1000 zonnen: “De naam van de persoon die je zoekt is Georges Delon. Ik heb momenteel nog geen verdere contactgegevens, omdat de reporter die dat item gedraaid heeft momenteel in het buitenland zit. Maar misschien kan je al verder met de naam.“
Neen dus. Bijgevolg denk ik dat het Tartarin de Tarascon was. Liefhebbers van Franse literatuur zullen wel weten wat ik daarmee bedoel… Een legendarische leugenaar m.a.w. (of een “overdrijver” is misschien een betere omschrijving).

Ronny De Schepper
(met dank aan F.De Roose en Gerrit Stevens)

(*) Witte trui met twee horizontale rode strepen. In de bekende Suanet-reeks uit dat jaar zat er ook een prentje zonder naam van een renner uit die ploeg. Ik heb altijd gedacht dat het hier om Guy Ignolin ging. Kan iemand dit bevestigen?

2 gedachtes over “Guy Ignolin (1936-2011)

 1. Ronny,

  De onbekende renner is Jean Gainche. Guy Ignolin zit echter wel in de reeks maar staat als De Haan genoteerd (n° 98).

  Hier heb je overigens alle fouten in deze reeks (naast nog een aantal twijfelgevallen): 5 = Ongena, 14 = De Smet 2, 22 = Rosseel, 30 = Wierstra, 34 = De Keulenaer, 63 = Van Caester, 72 = Seynaeve, 80 = Tüller, 108 = Iturat en 114 = Marigil

  Voor 107 is er nog twijfel of het Lefebvre of Geneste is.

  Jan

  Geliked door 1 persoon

  1. Bij het nakijken van de prentjes moet ik toegeven dat het inderdaad het “Jo De Haan”-prentje was dat ik als Guy Ignolin heb geïdentificeerd. Het prentje dat uiteindelijk Jean Gainche blijkt te zijn, afficheert immers heel duidelijk zijn merk (Mercier).

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.