In de aanloop naar kerstmis 1996 regisseerde Hugo Van Laere net als een jaar eerder opnieuw een stuk van Steven Berkoff, “Kvetch”, door Daan Hugaert vertaald als “Mierenzeik” (maatje Bart Verschaeve stond in voor de “dramaturgie”).

Er had voor Daan Hugaert wellicht wel een rol ingezeten, maar uiteindelijk is het Geert Willems, die de hoofdrol vertolkt als de “mierenzeiker” (lees: zagevent), die zijn vrouw (Caroline Rottier) het leven lastig maakt. Als zij er uiteindelijk met zijn baas (Rudy Morren) vandoor gaat, zoekt hij troost bij zijn collega Luk D’Heu, een even zielig figuur als hemzelf. Deze “Verwandlung” (Kafka is het grote idool van streetkid Berkoff) van hetero- naar homoseksueel brengt hem echter geen beterschap: het stuk eindigt immers net zo goed met D’Heu die opdringerig een “nachtzoen” opeist, op dezelfde manier als Caroline dit deed.

Het is niet helemaal duidelijk waarom het duo Van Laere-Verschaeve zich tot dit stuk aangetrokken voelde. De platvloerse elementen (boeren, schijten, vloeken) werken niet als katalysator, evenmin als de kabareteske toer die men na driekwart plotseling opgaat (zij het dat de versies van “Comme d’habitude” van Claude François, “Zondag” van Rob Denijs en “Je t’aime… moi non plus” van Birkin & Gainsbourg redelijk hilarisch zijn). Veel van de lichaamsfuncties worden vertolkt door “grootmoeder” Raf Troch, die zich overigens op een bepaald moment eens mag verslikken in een flippo. Ook niet echt een “vondst”. De merkwaardigste ingreep is misschien nog dat de “baas” ook reeds in de eerste helft van het stuk aanwezig is, al schijnt niemand hem op te merken. Op zijn eentje maakt hij een tiental haringen soldaat. Wat een acteur lijden kan!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.