Positief denken : wat we alvast apprecieerden in de nieuwe productie van het Speeltheater, « Tot we kwaad worden », is dat ze zo kort was. Op minder dan een uur was het voorbij en een hele avond lag nog voor de boeg. Waren we dus tóch niet voor niks gekomen.

Het stuk zelf was inderdaad bedroevend ontgoochelend. Het was iets nieuws voor het Speeltheater (een stuk door en voor tieners) en het is een afgang geworden. Dat is het «bedroevende» aspect want nog steeds hebben wij veel sympathie voor jonge mensen die op deze manier zinvol met hun vrije tijd willen omspringen. Maar «ontgoochelend» was dat voor hen toch een hele infrastructuur ter beschikking stond, waarop het kleine theater Symptoom bijvoorbeeld niet kan bogen maar deze laatsten hebben dan toch maar met geringere middelen vorig seizoen een veel boeiender en gaver werkstuk afgeleverd.
De fouten (vooral het totale gebrek aan psychologische opbouw en de vreselijke uitspraak) liggen m.a.w. volledig bij de begeleiding: achtereenvolgens Arlette Veys, die om onduidelijke redenen tussen de tieners is verzeild geraakt, Monique Bellens, die hiermee haar examen aflegt voor haar regie-opleiding (en volgens onze normen gezakt zou zijn) en Eva Bal zelf, die een te duidelijke stempel drukt op de acteerstijl van de jongeren. Die komen onderling trouwens tot zeer ongelijke prestaties met als dieptepunt Jan Hubleau die doorlopend onverstaanbaar is en dat blijkbaar dient af te reageren op zijn beklagenswaardig drumstel (om van onze oren nog te zwijgen).
Over het verhaaltje zelf valt niets te zeggen want er is er geen. Het zijn de gebruikelijke sketches die tienerproblemen in het licht stellen en het eindigt op een ongebreidelde agressiviteit die echter totaal ongeloofwaardig overkomt omdat het geen jongeren van de Muide of de Brugse Poort (Gentse arbeiderswijken) betreft, maar modieus-progressief opgevoede, brave tieners.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.