Vandaag wordt de Amerikaanse actrice Mariel Hemingway, de kleindochter van Ernest Hemingway, zestig jaar…

Het beste kan ik ze me herinneren in “Personal best”, een film van Robert Towne over twee atletes, gespeeld door Mariel Hemingway en de echte atlete Patrice Donnelly (maar op basis van bovenstaande foto kunnen we toch wel besluiten dat ook Mariel vrij sportief is), die in het gewone leven een lesbische verhouding hebben, maar op de piste elkaar moeten bekampen. Eigenlijk is Chris (Hemingway) een beginnende atlete die door de ervaren Tory zowel in de vijfkamp als in de liefde wordt ingewijd. Alhoewel ze erg van Tory houdt (de lesbische scènes zijn ongewoon “open” voor een Hollywoodfilm), is ze toch niet echt zeker over haar “geaardheid”. Dat wordt uitgebuit door trainer Terry Tingloff (Scott Glenn), die in Chris de opvolgster ziet van de ouder wordende Tory en er oprecht van overtuigd is dat om die reden Tory haar verkeerde trainingsmethoden aanleert. Dat is niet zo, maar door een stom ongeluk gelooft Chris toch de trainer. Maar door zijn harde aanpak heeft hij het zelf toch ook wel bij haar verkorven en als Chris er uittrekt bij Tory, is het tenslotte om een verhouding te beginnen met een vroegere zwemkampioen die nu is “gedegradeerd” tot waterpolospeler. Uiteindelijk zal het niet Chris maar Tory zijn die moeite heeft om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Moscou, maar precies dankzij Chris lukt het haar toch.
Sportliefhebbers zullen natuurlijk opmerken dat de Verenigde Staten de Olympische Spelen van Moscou in 1980 hebben geboycot, zodat er dus helemaal géén team werd afgevaardigd en dat is inderdaad blijkbaar tijdens het draaien van de film gebeurd, waardoor het scenario op dat vlak een fameuze deuk kreeg, maar daar kunnen de makers noch de atleten natuurlijk iets aan doen.
Alhoewel Towne’s vertrekpunt naar eigen zeggen de schoonheid van het vrouwelijke lichaam tijdens de sportinspanning was en het lesbische aspect er eigenlijk niet toe deed, maakt hij in mijn ogen toch ook de fout van dit lesbische aan de sportwereld te verbinden. Dit is natuurlijk in de realiteit misschien wel evenzeer waar als de vaststelling dat mannelijke homofilie vaak in artistieke middens voorkomt (denk aan tennissterren als Martina Navratilova en Billy Jean King), maar door als sporttak de vijfkamp te kiezen, legt hij wel erg de nadruk op het “mannelijke” van de lesbiennes. Om nog niet te spreken over de impliciete verwijzing naar iemand als Irina Press, die in die discipline herhaalde malen kampioen werd, maar waarvan achteraf werd vastgesteld dat ze eerder tot het mannelijke geslacht kon worden gerekend… Toch is dit over het algemeen een “positieve” film over lesbiennes.
Een andere filmrol waarvoor Hemingway bekend is gebleven is die van Playboy-playmate Dorothy Stratten, die werd vermoord door haar echtgenoot/pooier/manager, toen regisseur Peter Bogdanovich haar inpikte. Bogdanovich stopte drie jaar met filmen, schreef een boek over de hele affaire en… trouwde met de zus van Dorothy! Later werd het verhaal tweemaal verfilmd. Op televisie was er “Death of a centerfold” met Jamie Lee Curtis als Dorothy Stratten en Bruce Weitz als Paul Snider. Maar het bekendste was “Star 80” (Bob Fosse, 1983). Het is algemeen geweten dat, om de rol van Dorothy Stratten te krijgen, de toen 21-jarige Mariel Hemingway zowaar haar borsten liet vergroten met siliconen. Tien jaar later zou ze de siliconen vervangen door zouthoudende inplantingen, omdat de geruchten dat siliconeborsten “ontploffen” in vliegtuigen toch ergens juist bleken te zijn.
Onmiddellijk daarna draaide ze nog “The mean season” van Phillip Borsos met Kurt Russell als tegenspeler. Alhoewel deze thriller zich afspeelt in Florida, vertoont hij toch veel gelijkenissen met dergelijke films die zich in de buurstaat Louisiana afspelen. Deze drie films situeren zich dus allemaal in de periode 1982-1985 en eigenlijk is dat toch een wat smalle basis om van een echt succesvolle carrière te kunnen spreken.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.