De aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is begonnen. Op dinsdag 18 oktober 2011, aan de vooravond van mijn zestigste verjaardag, nam burgemeester Luc De Ryck plaats op de praatstoel in de bibliotheek van Temse.

Officieel heet het dat in het kader van de viering ’20 jaar bib’ het Organisatiecomité ook burgemeester Luc De Ryck heeft opgenomen in het programma. De burgemeester is immers ‘de vader van de bib’: als schepen van Cultuur was hij de initiatiefnemer en de gangmaker achter de nieuwbouw.
Hij vertelde recht uit de pols over zijn ervaringen op de meest uiteenlopende domeinen en over onderwerpen die hem werden voorgelegd: zijn passie voor muziek, strips, wielrennen, de geschiedenis van Temse, bekende Temsese Vlamingen, de boeken die hij schreef… De aanwezigen kregen naderhand de gelegenheid om vragen te stellen.

Zaterdag 11/12/2010 was niet alleen voor Davy Briessinck en Rebecca Spiessens een bijzondere dag. Ook voor burgemeester Luc De Ryck van Temse. Die dag trouwde hij immers voor de 1.600ste maal een echtpaar. Hierbij zijn verhaal…
Ik trouwde voor het eerst op 22/12/1972, niet als ambtenaar van de Burgerlijke Stand, maar als bruidegom. Dat is dus… 38 jaar geleden! Mijn goede vriend Désiré Van Riet, toen schepen, voltrok het huwelijk.
Het is in Temse traditie dat de burgemeester de huwelijksplechtigheden leidt. Is hij belet, dan wordt zijn plaats ingenomen door de 1ste schepen (of 2de, 3de… naargelang van de beschikbaarheid). Als een koppel de voorkeur geeft aan een bepaald collegelid, wordt daarop ingegaan. Als schepen (1983-1992) heb ik 79 huwelijken voltrokken, als burgemeester (sinds 1993) 1.521. Zes koppels die gescheiden waren, zijn met elkaar hertrouwd (twee zijn later opnieuw gescheiden). Een merkwaardig huwelijk in 2001: hij was
71, zij 79; ze woonden al 37 jaar samen.

Een voor de tijdsgeest sprekende statistiek is de evolutie huwelijken – echtscheidingen:
1987: 135 – 21; 1993: 132 – 58; 2000: 107 – 53; 2010 (stand op 14/12): 129 – 58.
Ik heb het nooit meegemaakt dat een partner niet opdaagde of de huwelijksplechtigheid misliep. Ik heb al meerdere jubilarissen gehuldigd, die destijds door mijn vader als schepen of burgemeester zijn getrouwd.

De ambtenaar van de Burgerlijke Stand wordt altijd geassisteerd door twee personeelsleden. Anno 2010 zijn dat Evy Van Britsom (beambte) en Albert De Ryck (bode-ceremoniemeester), resp. links en rechts op de foto.
Verschillen tussen 1983 en 2010
In mijn beginjaren had een huwelijk een meer plechtstatig karakter. Het
trouwgezelschap was Paasbest uitgedost: de bruid in de regel in het wit, de bruidegom met das en kostuum. Een witte bruidsjurk is nu uitzonderlijk, das en kostuum zijn geen absolute regel meer. Toen kon je tijdens de plechtigheid nog een speld horen vallen.
De trouwers zijn nu van alle leeftijden. Velen waren al eens getrouwd en hebben kinderen. Heel wat koppels wonen al geruime tijd samen. Vroeger werd – tegen betaling – de rode loper uitgerold, maar dat gebeurt niet meer sinds de restauratie van het gemeentehuis. Vroeger waren 2 getuigen wettelijk verplicht, sinds dit jaar mag men kiezen: géén, 1, 2, 3 of 4. Tot voor enkele jaren moest het huwelijk worden aangekondigd en uitgehangen aan de gevel van het gemeentehuis. Moet niet meer.
Destijds moesten trouwers zelf al hun documenten aanvragen (tegen betaling), dat doet nu de Burgerlijke Stand (gratis). De huwelijkstaks bedraagt € 25 (taksvrij op vrijdagvoormiddag wegens wekelijkse markt), voor het trouwboekje betaalt men € 13,50. Vroeger werd niet getrouwd op een brugdag. Toen daartegen klacht werd ingediend – het bleek onwettelijk – is dat veranderd. Jarenlang ontvingen de trouwers geen geschenk, nu wel: ‘n Temses getint theelichtje, exclusief voor bruidsparen. Aan personeelsleden of hun kinderen die trouwen, wordt na de plechtigheid een drankje
aangeboden. Vroeger gaf de familie aan de beambte en de bode pree, maar ook dat is verleden tijd.

Sinds 1/6/2003 mogen personen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen: er zijn er intussen 25 (7 mannelijke, 18 vrouwelijke). In de deelgemeenten wordt niet meer getrouwd sinds 2007. Zaterdag is nog altijd de uitverkoren trouwdag: onlangs waren er 7 in de voormiddag, méér kan niet.
In februari heb ik opnieuw een onvergetelijk huwelijk: mijn dochter. Ik zit dan aan de andere kant van de tafel, want de ambtenaar van de Burgerlijke Stand mag z’n kinderen niet trouwen. Dat wordt effen wennen.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.