Ik heb altijd veel sympathie gehad voor John Boeren en zijn vzw Lyrica. Hoe hij het doet, weet ik niet maar hij houdt nu al 45 jaar een concertvereniging in leven die elk jaar toch met op z’n minst één verrassing uitpakt. In 1996 overtroffen ze zichzelf ter gelegenheid van het twintigjarige jubileum met zowaar een opvoering van de opera “Lakmé” van Léo Delibes in de Vlaamse Opera van Gent op zondag 19 oktober. Het orkest werd gedirigeerd door Jean-Pierre Haeck en de hoofdrol werd vertolkt door Amaryllis Grégoire, een sprankelende sopraan uit het Brusselse (foto). Ik was vooral reuzebenieuwd hoe ze het ervan zou afbrengen in het fameuze “air des clochettes”…

Het pittige Brusselse sopraantje Amaryllis Grégoire kon uiteraard op vele supporters rekenen tijdens de Elisabethwedstrijd 1992 en ze speelde daar ook zodanig op in dat sommigen haar capsones gingen toeschrijven. Niet helemaal terecht en misschien heeft de jury er wel verkeerd aan gedaan haar uiteindelijk toch niet voor de finale te weerhouden. Ook hier werden we dus geconfronteerd met de vraag: wat is de norm? Zij bracht immers een gewoonweg schitterende czardas uit “Die Fledermaus” (Marc Clemeur, die in de zaal zat, vertelde me ooit eens dat hij deze operette wel eens zou willen brengen in de Vlaamse Opera, wel dan hoeft hij voor deze rol alvast niet verder te zoeken!). Ze deed dat nog eens over in het plichtwerk “Accent”, maar ze is natuurlijk niet “ernstig” genoeg voor Bach, Purcell of Mozart (*) – overigens haar begeleider Luc Devos hier op piano bezighoren was uiteraard ook een ervaring. En het vooroorlogse hitje van Francis Poulenc was natuurlijk ook eerder een versterking van haar luchtige imago (in dat geval vroeg je je zelfs af waarom Paul McCartney nog taboe is), met als gevolg dat deze leerlinge van Zeger Vandersteene door de jury duidelijk niet ernstig genoeg werd genomen. Ze verdiende echt beter. Daarna was ze ook actief in de “Kinderen ontdekken muziek”-reeks van het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, samen met Herwig De Weerdt. De leiding daarbij was in handen van Dirk Brossé.

(*) Tenminste voor die aria tijdens de Elisabethwedstrijd dus (ik herinner me niet meer welke het was), want later zal ze o.a. in “Die Zauberflöte” te zien zijn en ik kan me best voorstellen dat dit haar wel op het (mooie) lijf geschreven is…

Referenties
Ronny De Schepper, Operetteschlagers bij Lyrica, Het Laatste Nieuws 28 januari 1994
Ronny De Schepper, Jonge zangers op het podium, Het Laatste Nieuws 13 april 1994
Ronny De Schepper, Het nieuwe seizoen van Lyrica start met hulde, Het Laatste Nieuws 18 augustus 1994
Ronny De Schepper, Lyrica’s operettematinee, Het Laatste Nieuws 3 december 1994
Ronny De Schepper, Lyrica besteedt dit seizoen speciale aandacht aan Mascagni, Het Laatste Nieuws 4 oktober 1995
Ronny De Schepper, Lyrica, Het Laatste Nieuws 18 oktober 1996

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.