Als ik via het internet het bericht door kreeg dat “een acteur uit de kotmadam” was overleden, dacht ik in de verste verte niet aan Sam Bogaerts. Akkoord, hij zal wel eens een bijrolletje hebben vertolkt in dat feuilleton (en ook in “Witse”, lees ik dan bij de VRT, zie foto), maar dat was dan gewoon omdat hij toch ook wel eens iets lekkers achter de kiezen wilde proppen. Want op de eerste plaats was Sam Bogaerts een man van het theater.

Sam Bogaerts, die eigenlijk als Robert Bogaerts in Antwerpen was geboren, is in Gent terechtgekomen na zijn “Hollands avontuur” zoals hij dat zelf nomet. Aan Toneelgroep Amsterdam hield hij naar eigen zeggen namelijk een heroïneverslaving over. Hij is altijd al een speciaal geval geweest. Hij is pas naar de toneelschool getrokken toen hij reeds 27 was. Daarvóór deed hij allerlei jobs: boekhouder, chauffeur, dokwerker, expediteur… Hij had immers zelfs niet eens de middelbare school uitgedaan. Het was pas toen zijn huwelijk op de klippen liep en hij een meisje ontmoette dat toneel studeerde dat hij ook enige belangstelling voor toneel begon te ontwikkelen. Ik zeg wel “enige”, want eigenlijk gaat hij ook nu nog altijd enkel “om professionele redenen” naar theater. Hij vindt het immers niet vervelend, maar overbodig. Zelfs het conservatorium in Brussel heeft hij niet afgemaakt, omdat hij ruzie kreeg met Jan Decorte (terecht m.i.: hij moest iemand écht pijn doen en dat weigerde hij).

Dat maakte evenwel niet veel uit, want hij had toen al De Witte Kraai gesticht. Dat was dan samen met Lucas Vandervost, met wie hij in 1979 reeds de cabaretwedstijd “Camaretten” in Delft had gewonnen (het was voor het eerst dat Vlamingen de eerste prijs behaalden). En ook met onder anderen Luk Perceval en Warre Borgmans. Volgens Wikipedia introduceerde de groep het ‘denkend spreken’, als reactie op het ‘roepend rondlopen’ in de stadsschouwburgen. Wat ik daaronder moet verstaan, is me niet helemaal duidelijk, maar als ik zie dat één van zijn verwezenlijkingen als achtereenvolgens vakgroep- en opleidingsvoorzitter van de afdeling drama aan Conservatorium Gent is dat op zijn vraag de opleiding drama in oktober 2009 werd ondergebracht bij het departement KASK (Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten) van de Hogeschool Gent, kan ik me daar min of meer een idee bij vormen…

Nadien trok Bogaerts dus naar Nederland, waar hij artistiek leider werd bij Zuidelijk Toneel Globe en huisregisseur bij Toneelgroep Amsterdam. Met het stuk “Who’s afraid of Virginia Woolf”, waarin onder anderen Viviane De Muynck en Tania Van der Sanden meespeelden, won hij in 1987 de eerste Grote Theaterfestivalprijs.

Ikzelf kwam met Sam Bogaerts in contact (zij het niet lijfelijk) toen hij in de jaren negentig verbonden was aan het NTG. Ik hield meestal niet van zijn regies en al helemaal niet van “Het Salon”, een “experiment” dat in het seizoen 1993-94 van start is gegaan. Ik zat toen een beetje in een moeilijke periode wat de afzet van mijn recensies betreft (cfr. de brief van Philip Bossuyt), zodat Sam er maar kennis mee kon maken, toen ik met deze blog ben begonnen. Wat ik aan hem apprecieer, is dat hij me nooit iets heeft kwalijk genomen. Integendeel, samen met mensen als Achiel Van Malderen of Jean-Pierre Bouckaert was hij mij behulpzaam als ik iets nodig had i.v.m. de recente Vlaamse theatergeschiedenis. Foto’s b.v.

Ik moet anderzijds toegeven dat zijn laatste “bijdrage” toch al van enkele jaren geleden dateert. Ik leid daaruit af (misschien ten onrechte) dat hij “al enkele jaren ziek was” zoals men dan zegt. Alleszins lees ik nergens iets over de ware doodsoorzaak. Wel lees ik dat hij nog meespeelde in de voorstelling “Iemand van ons” van het theatergezelschap Tristero, dat pas begin deze maand in première ging. Dat wijst dus in een andere richting.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.