Waarom kijk ik naar zoveel quizzen op televisie? Omdat mijn vrouw daar wil naar kijken uiteraard. Maar goed, waarom kijk ik dan méé? Waarom blijf ik niet achter mijn computer zitten of verdiep mij in een goed boek? Omdat je er altijd wat kunt uit leren natuurlijk! En zo leerden we tien jaar geleden in “De Canvascrack” wat “jumping the shark” betekent.

Het bleek te gaan om een aflevering van “Happy Days” waarin de scenaristen werkelijk een dieptepunt hadden bereikt. Het was namelijk een aflevering waarin The Fonz in zijn zwembroek over een haai sprong. Dit was (naar ’t schijnt, want ik heb de aflevering niet gezien, dacht ik) zo’n dieptepunt dat “jumping the shark” in het jargon een uitdrukking werd om te zeggen: nu zit het feuilleton helemaal op z’n gat. (Uiteraard werd het in die zin al gebruikt in de onevenaarbare “Simpsons“!) En verdomd, vlak daarna kregen we ervan al een illustratie. Het feuilleton waar ik anders zo dol op ben, “Desperate Housewives”, liet toen werkelijk de broek tot op de enkels zakken. Ik had er nochtans speciaal naar uitgekeken, gezien de cliffhanger van vorige week: wie was er allemaal omgekomen bij dat vliegincident? Maar om dat moment nog wat te rekken, hadden de schrijvers er niet beter op gevonden om met vier “what if”-verhalen op de proppen te komen. Bijna zaten we zelfs in “parallelle universums“!

“Ruw geschat telt Vlaanderen zo’n 20.000 quizzers”, zeggen Stijn Gyselinckx (quizploeg De Zeekamelen) en Filips Schillebeeckx (quizploeg LastMinutes) van de Belgische Quiz Bond. In Wallonië is het fenomeen zo goed als onbestaande, in Nederland is het quizzen in opmars. “Het Vlaamse quizgebeuren is in de jaren vijftig ontstaan als spin-off van de eerste tv-quizzen zoals het immens populaire Honderdduizend of niets, Waag je kans en Een tegen allen met Toni Corsari”, zegt Stijn Gyselinckx. “Het quizzen was, en dat is het nog altijd, heel sterk geënt op het verenigingsleven, altijd met de bedoeling de kas van een of andere vereniging te spekken. De Vlaamse quizzen zijn vergelijkbaar met de Engelse pubquizzen,maar zij zijn algemener van opzet en worden zelden op café gespeeld.”
Midden jaren negentig kreeg het quizgebeuren een nieuwe boost, dankzij het internet. En niet alleen als hulpmiddel om een quiz samen te stellen. “In de beginjaren werden quizzen aangekondigd in het parochieblad, in de krant of met strooibriefjes. In die tijd ging je dan ook zelden buiten je eigen regio quizzen. Dat werd wel mogelijk vanaf de eerste onlinekalender Café René, genoemd naar een quizploeg in Mechelen. Sindsdien schuimen quizploegen het hele Vlaamse land af.”
Sinds tien jaar is er de quizranking, een rangschikking volgens prestaties, door Steven De Ceuster. “Ik ben eind jaren negentig begonnen met quizverslagen op te stellen, later kwam de ranking. Waarom? Omdat het leuk is te weten wie de beste quizploegen van het land zijn. De sterkte van zo’n ranking is de voorspellende waarde. Als je weet dat sterke quizploegen aan een quiz deelnemen, vergroot dat juist de uitdaging, de kick om zo’n topper naar huis te spelen.”
Het is echter een fabeltje dat de ranking de moeilijkheidsgraad van quizzen de hoogte injaagt”, pikt Stijn Gyselinckx in. “Er zijn zeer moeilijke quizzen, de A- en de B-quizzen, zoals de Canvascrack maar dan zonder de multiplechoice-vragen, maar er zijn ook makkelijkere quizzen, de C-quizzen zoals De pappenheimers of De slimste mens of de nog simpelere D-quizzen als Blokken en De premiejagers. In de quizkalender pik je jouw quiz eruit. En denk niet dat de sterke quizzers alleen voor de moeilijke gaan. Ook wij vinden een C- of een D-quiz wel eens plezant.”

3 gedachtes over “Tien jaar geleden: Jumping the shark!

  1. Ach, meestal verdwijnen personages in soaps omdat ze zwanger zijn, herbronning zoeken of hun (her)examens moeten afleggen of in een dom theaterproject willen optreden. Overigens zou ik het wel kunnen smaken als ‘buitenlandse’ personages geen koeterwaals accent zouden aangemeten krijgen, en er misschien ook al ‘ns een Waal verdwaald zou geraken in de netten van de overjaarse dames (ook dat is fictie).

    Geliked door 1 persoon

  2. In de mate dat TV zenders financieel het moeilijker krijgen om de eindjes aan mekaar te knopen, zal men meer programma’s uitzenden die zo weinig mogelijk kosten. Quizzen dus… ik kijk er niet naar en vind ze meestal banaal, en de gewone mensen die opgevoerd worden worden meestal belachelijk gemaakt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.