Vandaag is het ook al zestig jaar geleden dat de Amerikaanse acteur Gary Cooper is overleden. Ik heb op mijn blog al vaak over hem geschreven (o.a. over “High noon”, waaruit bovenstaande foto), maar hier beperk ik me tot een overname van Wikipedia.

Ik moet al onmiddellijk beginnen met een fout recht te zetten. Op de Nederlandse Wikipedia staat immers dat Gary Cooper werd geboren in Dunstable, Engeland. Op de Amerikaanse Wikipedia-pagina wordt dat echter tegengesproken. Daar zegt men dat hij afkomstig is uit Montana, wel degelijk in de Verenigde Staten. Aangezien op de Nederlandse pagina niet wordt gespecifieerd wanneer de familie (of hijzelf) dan wel naar Amerika zou zijn uitgeweken, neem ik aan dat de Amerikaanse pagina het bij het rechte eind heeft. Of de rest van de informatie van de Nederlandse pagina dan juist is, heb ik natuurlijk – ook alweer wegens tijdsgebrek – niet kunnen nagaan…
Op jonge leeftijd kreeg hij een auto-ongeluk, waarna hij revalideerde op de ranch van zijn vader. Eerst probeerde hij een carrière op te bouwen in het tekenen van politieke spotprentjes, maar vrienden raadden hem aan om rolletjes aan te nemen als figurant in cowboyfilms. Zijn agent regelde voor hem in 1926 een grote rol in de film “The Winning of Barbara Worth”. Ook actrice Clara Bow zorgde ervoor dat de aantrekkelijke acteur enkele malen haar tegenspeler kon worden, bijvoorbeeld in “It” uit 1927. De twee kregen een kortstondige relatie. Voor Paramount Pictures speelde hij de hoofdrollen in enkele stomme westerns. In 1929 speelde hij de hoofdrol in zijn eerste geluidsfilm, “The Virginian”.
Gedurende de jaren dertig wisselde hij romantische met avontuurlijke rollen af, waaronder enkele Hemingway-verfilmingen. In 1933 trouwde hij met Veronica Balfe, die in de jaren dertig als Sandra Shaw (niet te verwarren met Sandie Shaw!) een kortstondige acteercarrière had. In 1936 kreeg hij de hoofdrol in Frank Capra’s “Mr.Deeds Goes to Town”, waarvoor hij zijn eerste Oscarnominatie kreeg. In 1941 kreeg hij de hoofdrol in de biografische oorlogsfilm “Sergeant York”, op verzoek van oorlogsheld Alvin York, wiens leven model stond voor de film. Voor deze film won hij zijn eerste Oscar. Het jaar daarop speelde hij in een andere biografische film, de sportfilm “Pride of the Yankees” naar het leven van honkbalster Lou Gehrig.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij tournees langs de soldaten door de Zuidelijke Grote Oceaan. In de jaren vijftig was hij voornamelijk te zien in westerns, waaronder de klassieker “High Noon”, waarvoor hij zijn tweede Oscar mocht ontvangen.
Gedurende de jaren vijftig en zestig werd Cooper echter geplaagd door ziekten. In april 1961 ontving Gary Cooper de ere-Oscar voor zijn gehele oeuvre en zijn bijdragen aan de film. Hij kon echter zelf niet bij de uitreiking aanwezig zijn en zijn goede vriend James Stewart nam de prijs namens hem in ontvangst. Een maand later stierf de acteur op zestigjarige leeftijd aan longkanker in Beverly Hills, Californië.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.