De Oostenrijkse actrice/presentatrice Senta Berger viert vandaag haar tachtigste verjaardag. Ik kende haar vooral omdat ze bijna alle programma’s met klassieke muziek presenteerde op de Duitse televisie (zie bovenstaande foto), maar hoeveel aangenamer werd deze kennismaking nog toen bleek dat ik ze in het begin van de jaren zeventig nog vaak aan het werk had gezien in allerlei pikante films. Zoals gewoonlijk een Wikipedia-overname, weliswaar gevolgd – voor de liefhebbers – door een aantal foto’s uit die vroege jaren zeventig…

Senta Berger werd in Wenen geboren in 1941. Haar vader was musicus en toen ze vier jaar was trad ze reeds op als zangeresje begeleid door haar vader aan het klavier. Ze volgde later balletlessen en privélessen toneel.
Ze werd in 1957 ontdekt door regisseur Willi Forst en kreeg een eerste kleine filmrol in “Die unentschuldigte Stunde”. Ze werd aangenomen aan het Max Reinhardt Seminar in Wenen, maar moest deze toneelschool verlaten nadat ze kleine filmrolletjes had aangenomen zonder toelating te vragen aan de directie. In 1958 werd ze het jongste lid van het Weense Theater in der Josefstadt.
De regisseur Bernhard Wicki en de producent Artur Brauner wilden met Senta Berger werken. Brauner engageerde haar voor de film “Der brave Soldat Schwejk” met Heinz Rühmann. Dat bleek een succes en Brauner produceerde nog verscheidene films met Berger, zowel komedies (“Es muß nicht immer Kaviar sein”, “Diesmal muß es Kaviar sein”) als misdaadfilms (“Das Geheimnis der schwarzen Koffer”, “Das Testament des Dr. Mabuse”).
In 1962 verhuisde Berger naar Hollywood. Ze speelde er hoofdrollen naast onder meer Charlton Heston en Richard Harris (in “Major Dundee”), Dean Martin (in “The Ambushers”) , George Peppard en George Hamilton (in “The Victors”) en John Wayne, Frank Sinatra en Yul Brynner (in “Cast a Giant Shadow”). Ze was daarnaast ook in Europese films te zien, onder meer aan de zijde van Alain Delon in “Diaboliquement vôtre” en Tony Randall in “Our Man in Marrakesh”.
In 1969 keerde Berger terug naar Europa. In de jaren 1970 speelde ze in een aantal Italiaanse films van uiteenlopende aard (zo noemt Wikipedia dat dan zedig), maar tegelijk keerde ze terug naar het toneel in Oostenrijk en Duitsland. In 1985/86 speelde ze in de Duitse televisieserie “Kir Royal” en daarna volgden nog talrijke gastrollen in Duitse en Oostenrijkse televisieproducties.
Ze huwde in 1966 de Duitse arts en filmregisseur Michael Verhoeven. Samen richtten ze de productiemaatschappij Sentana Filmproduktion op. Hun zonen Simon en Luca werden ook filmacteurs.

Ronny De Schepper

58 senta berger59 senta berger60 senta berger61 senta berger62 senta berger in marquis de sade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.