Tussen 13 mei en 25 juni 1966 zette commissaris Albert Schilders (op papier van het commissariaat) enkele aanbevolen autotochtjes op papier. Hij begon met enkele belangrijke opmerkingen: “Bij grote warmte, wees vroeg op de baan. De Provence is dan heerlijk. Blijf rond de 1000 meter en meer. Doe de uitstappen naar de lagere gebieden (richting APT en CARPENTRAS) op de frissere dagen. U zult opmerken dat het nooit de warmte is van onze drukkende augustusdagen. Het is steeds een droge, gezonde, niet beklemmende warmte.”

1.Naar Murs (80km) (*)
Vertrekken uiteraard vanuit Monieux, naast de distillerie de Nesque over, door de vallei en dan zig-zag naar boven (D.96). Dan de prachtige D.5 door de bossen, over de hoogvlakte (rechts ziet u de Mont Ventoux) en door de “gorges” (zonder naam) naar het mooi gelegen dorpje Methamis. In de afgelegen hoeven is er kans op verse eieren, des oeufs, weet ge nog? Spreek uit: des EU. (**)
Vóór Méthamis beginnen de wijngaarden. Verder D.5 door de wijngaarden naar Malemort, dan de D.77 naar Venasque (plaatsje op hoogte) dan de D.4 langs talloze haarspeldbochten door het bos naar boven naar Murs (mooi kasteel). Verder D.15 die u door de bossen terug op de D.5 brengt langswaar ge vertrokken zijt.
2.Naar St.Christol-Rustrel (75 km)
Van Monieux naar Sault. Neem eens het baantje door de vallei (tweede rechts), maar niet volledig tot boven in Sault. Aan het oorlogsmonument rechtsaf naar St.Christol. Ge klimt zachtjes naar de hoogvlakte door reusachtige, nieuw aangelegde lavendelvelden. In St.Christol is er een specialist van zeer lekkere lavendelhonig. In het dorp kunt ge een biertje kopen. Recht door dorp in de richting van Simiane la Rotonde. Na een kilometer is er een splitsing. Neem de baan rechts (D.30) in de richting van Rustrel. Prachtige zichten op de Alpen. Bij het naderen van Rustrel zeer mooi gekleurde rotsen. Zoek in Rustrel een aangenaam terras op onder de platanen. Daarna verder richting St.Saturnin tussen wijngaarden en boomgaarden. Echter niet tot in St.Saturnin zelf rijden, maar neem de D.34, de eerste baan rechts naar het gehucht La Garde. Hier is er een restaurant met een aangenaam terrasje. Rij verder in de richting St.Christol, maar voor ge begint te dalen, neem het baantje links (zonder wegwijzer – zie kaart – hoeve Brouville). Prachtige daling naar Sault met enige vergezichten op het stadje en op de Mont Ventoux. Langs deze weg kunnen de kinderen (en de dames) lavendel plukken naar hartelust. (***) Onze grootmoeders legden die gedroogde lavendel in kleine zakjes tussen het linnen om het heerlijk te doen geuren, en in de kleerkast tegen de mot.

3.Naar Ferrassières, Montbrun en Aurel (50km)
Langs Sault naar Ferrassières en de Col de l’Homme Mort (1213m). Tijdens de afdaling prachtige Alpenzichten. Baan linksaf naar Montbrun-les-bains (in de Oudheid waren er warme baden). Terug langs Aurel naar Sault.
4.Naar Gordes (80km)
Starten naar Méthamis (zoals in nr.1). Halfweg naar Méthamis over brugje baantje links (D.15) naar Murs. Zeer mooi Provençaals plaatsje met middeleeuws kasteel. In Murs rechtsaf en eerste baantje links (ook D.15) naar Gordes. Machtig kasteel, stadje zeer mooi gelegen. Let in de omgeving van Gordes op de voorhistorische hutten van de bewoners, gebouwd door eenvoudige, doch vernuftige steenopstapeling. In Gordes aangenaam terras bij kasteel. Kronenbourg de luxe kost amper 1,5 Fr. (****) Op 4 km. van Gordes is er de bezienswaardige oude abdij van Sénanque (D.177) vanwaar men een prachtig uitzicht heeft op de streek. Vanuit Gordes nemen we de D.2 richting St.Saturnin. Na enkele kilometer rechts het baantje D.102A naar de rode rotsen van het dorpje Roussillon (zeker bezoeken, prachtig uitzicht). Langs de D.199 naar de D.4 en linksaf richting Murs. Het tweede kruispunt rechts nemen (D.60) naar het dorpje Lioux (streek geschikt voor het opnemen van een Amerikaanse western). Verder naar de baan N.543 en linksaf in de richting van Sault. Links de D.5 nemen en terstond weer rechts naar Monieux.
5.Naar Forcalquier (125km)
Forcalquier bevindt zich in de derde Sous-Préfecture van de Vaucluse (de Préfecture zelf is Avignon). Zeer mooie tocht naar een zeer oud, aangenaam stadje met een merkwaardige Romaanse kathedraal. Om er te geraken moeten we in Sault de weg nemen naar Banon over St.Trinit en Revest-du-Bion. De N.550 blijven volgen tot in Forcalquier. Na het bezoek aan het stadje de N.100 nemen richting Apt. Na ongeveer acht kilometer neemt men rechts de D.5, een zeer schilderachtige baan over St.Michel en Simiane la Rotonde. Dan naar St.Christol en van daar de D.30 naar Sault.

6.Naar Mollans (85km)
MOLLANS ligt op de noordflank van de Mont-Ventoux en biedt aldus uitzonderlijk mooie zichten op Alpen en Mont-Ventoux. Men neme de N. 542 naar SAULT en AURLI. Voor dit plaatsje de D. 72 links in de richting van Buis-les-Baronnies. Aan het kruispunt naar dit plaatsje links nemen naar MOLLANS (aangenaam terras). Dan verder een kilometer in de richting van Vaison en terstond links de D.40 nemen in de richting van St. Leger, een van de schoonste(*****) baantjes van de hoge Provence. Zo terug naar AUREL EN SAULT.
7.Naar Bedoin (75km)
Bedoin ligt dan weer op de zuidflank van de Mont Ventoux en is zo populair dat men liefst geen weekend uitkiest om de trip te maken. In Sault, voorbij de “promenade” de D. 164 nemen naar de Mont Ventoux. Zachte klim door reusachtige bossen tot aan de “Chalet Reynard”, een herberg/restaurant, dat vooral ’s winters in trek is bij de wintersport. Niet naar de top, maar baan links B. 574, richting Carpentras. Op deze baan zult U de speciaal aangelegde bochten opmerken voor de autokoersen. BEDOIN is een typisch provençaals plaatsje (aangenaam terras op markt onder de platanen). Daar de D. 213 nemen tot Flassan. Dan het baantje V.O. zonder nummer, los door de bossen voor u alleen aangelegd naar La Gaballe. Prachtige daling van 12 Km.

8.Naar de Mont Ventoux (95km)
Een hoofdschotel, dus zeker niet op een weekend! Te doen bij zeer helder weder (niet nevelig). Hoge witte wolken hinderen niet, integendeel. Hoogste berg van de Provence. Bij helder weder zicht tot Mont Blanc en Middellandse Zee. Een pullover meedoen. Zelfs bij het warmste weder kan het boven zeer koud zijn (2000m.) VOLSTREKT GEEN GEVAARLIJKE BAAN. In volgende richting AANBEVOLEN. Langs Gorges of langs La Gabelle tot VILLES, daar rechts de D.19 naar FLASSAN en verder D.213 naar BEDOIN. De zeer schone D.19 naar MALAUCENE. Vandaar de N.574 naar de top. Een kilometer voorbij Malaucène, daar waar de werkelijke beklimming begint zeer aangenaam terras aan Chalet onder de platanen. Reeds tijdens de beklimming stop op de aangelegde uitzichtpunten en geef uw ogen de kost. Natuurschoon en vergezichten zijn heerlijk en grandioos. Boven moet ge zeker stoppen. Op weekdagen is er plaats genoeg voor de wagen. U daalt verder langs SAULT naar MONIEUX.
9.COL St. JEAN – COL de PERTY – CHATEAU d’ AULAN (110 Km)
Voor warme dagen. Ten zeerste aanbevolen. Laat u niet afschrikken door de “COLS”. De hoogste is 1300 m. De banen zijn goed en gemakkelijk. De bochten moogt ge niet overslaan, maar dat moogt ge op Lauwershoek ook niet of ge zit in de sloot. Reserveer de wonderschone rit voor warme dagen. Hoog en fris met sublieme uitzichtpunten voor de pick-nick en siesta. Maak er een dagje van !!!!
Over SAULT en FERRASSIERES naar de Col de l’Homme Mort. De N.542 volgen over SEDERON (richting Laragne) Voorbij Séderon het derde baantje links naar EYGALAYES om de Col St.JEAN te beklimmen. BOVEN ZEKER STOPPEN het loont de moeite. Dalen naar LABOREL en daar linksaf de D.65 naar de COL DE PERTY. Trek uw ogen (en uw hart) ver open. Schone daling naar ST.AUBAN. Daar links de N.546 naar la ROCHETTE DU BUIS. Na 6 Km. rechts de D.369. U passeert het kasteel van AULAN (thans restaurant) en dan verder langs MONTBRUN en AUREL naar SAULT.
10.Naar REILLANE (130 km)
Langs SAULT en St. CHRISTOL naar Simiane la Rotonde. Verder langs de D.18 voorbij CARNIOL na 7 Km. de D.14 nemen in de richting van REILLANE verder de N.100 kruisen en de N.556 volgen naar la BASTIDE DES JOURDANS. Daar rechts naar VITROLLES. Te CERESTES links 3 km. N.100 volgen en dan baantje rechts naar VIENS. Dan langs Simiane la Rotonde terug naar huis.

11.Naar LOURMARIN, LUBERON, CAVAILLON, ST.REMY, LES BAUX, TARASCON
Een rit waar wat naar ieders smaak te vinden is. Langs St.Saturnin waar een aangenaam terras en ook een prettig zwemdokje is naar APT. Daar de N.543 naar LOURMARIN waar de sentimentelen het graf van Albert CAMUS kunnen bezoeken. Terug langs zelfde baan in richting van BONNIEUX. De niet avontuurlijken rijden van LOURMARIN verder naar LAURIS en volgen de vallei van de DURANCE tot CAVAILLON. De anderen terug richting BONNIEUX. Een drietal km. voorbij splitsing naar APT links een BOSWEGEL (route forestière) TEN ZEERSTE AANBEVOLEN over de Massif des Cèdres (nl. de kam van de MONTAGNE DU LUBERON naar CAVAILLON). Vóór 2 jaar was een 10 tal km. nog NIET geasfalteerd. Niet gevaarlijk, maar bosbaan met kuilen waar in 1ste en ten hoogste in 2de kan gereden worden. Bij traag rijden geen gevaar van stukken maken. De afdaling met zichten op vallei en CAVAILLON is subliem. CAVAILLON, streek van de wereldberoemde meloenen. Aangenaam stadje voor de dames. Voor de dorstigen zijn er grote terrassen onder de platanen. Verder naar St.Rémy de Provence met een paar prachtig bewaarde Romeinse monumenten en opgravingen in volle gang (fouilles de GLANUM) verder langs de witte bergen van de CHAINE DES ALPILLES (D.5) naar het MEEST TYPISCHE Provençaalse dorp van de streek, schier een met de grillige rotsen: LES BAUX de Provence. Meer uitleg zou uw ontdekking schaden. Ik hoop alleen dat de MISTRAL zal huilen door de ruïnes. Verder langs de D.27 naar de N.99 en links naar TARASCON. De familie van Tartarin zal nu wel dood zijn maar misschien staat de “Grand Baobab” er nog. Het stadje is een bezoek overwaard. (De laatste zondag van juni wordt Tartarin gevierd). Neem dan kleine banen naar L’ISLE SUR SORGUE. Bezoek dan zeker FONTAINE DE VAUCLUSE met zijn bron en kasteel. Het zou de plaats waar PETRARCA zich bij voorkeur afzonderde om te dromen (en zuchten) over zijn Laura die op het nabije kasteel van SAUMANE zou verbleven hebben. Een weinig terug naar LAGNES en CABRIERES en zo verder over GORDES en MURS terug naar huis.
Vertrek ’s morgens niet te laat en neem voor deze tocht een ganse dag. Dit “dagje in de Provence” zal u lang bijblijven.
Ik hoop dat ge intussen de zonnige Provence voldoende in het hart zult dragen om voor de volgende jaren nog honderd andere combinaties uit te werken. Jaren trek ik er reeds door, per auto, te voet, per fiets en per Solex. En elk jaar zijn het nieuwe ontdekkingen in de oude maar eeuwig jonge PROVINCIA NOSTRA.
VERGEET NIET DAT GE U IN VOGELVLUCHT MAAR BEVINDT OP
90 Km. van de Middellandse Zee
90 Km. van het hart van de CAMARGUE
60 Km. van AVIGNON
80 Km. van PONT DU GARD
90 Km. van NIMES
65 Km. van AIX EN PROVENCE (2e helft juni wereldberoemd muziekfestival)
80 Km. van de GORGES DU VERDON (een van de machtigste brokken natuurschoon ooit aanschouwd)
100 Km. van de HOGE ALPENCOLS
GOEDE REIS en mocht het U niet bevallen, ga dan volgend jaar naar de Lekkerbek!

Albert Schilders

(*) Bij benadering. De kaart geeft niet van al deze baantjes de afstand in kilometer. De meeste wegen zijn in uitstekende staat, geen gevaarlijke plaatsen.
(**) Een allusie op de Franse les die de commissaris aan zijn onderdanen gaf. Een klassieker uit die lessen is de vertaling die mijn vader gaf voor “touchons du bois”: “Laten we hout kappen!”
(***) Wat commissaris Schilders er niet bij vertelt, maar waarvoor mijn vrienden die als jobstudent lavendel gingen plukken mij wél waarschuwden: uitkijken voor slangen!
(****) We bevinden ons met onze tijdscapsule in het jaar 1966, niet vergeten!
(*****) De commissaris bedoelt niet dat de baan goed gekuist is, maar hij gebruikt altijd het in Temse (en ook wel op ’t Kiel, vanwaar hij afkomstig is) gebruikelijke “schoon” voor “mooi”. In het begin van deze tekst was het machinelint zodanig versleten dat inscannen geen optie was (voor de jongeren onder ons: deze tekst is nog op een ouderwetse schrijfmachine geschreven) en aangezien ik de tekst dus zelf moest overtikken, heb ik “schoon” systematisch vervangen door “mooi”, maar in het tweede, ingescande deel had ik er “schoon genoeg” van om dit telkens weer te doen.

2 gedachtes over “55 jaar geleden: enkele aanbevolen autotochtjes in de Provence

 1. heel interessant!
  jeannine en ik gaan begin juli opnieuw een week naar de provence: montbrun-les-bains
  ik beklim opnieuw de mont ventoux, zijde sault, de enige zijde waar ik ooit ben bovengeraakt
  de bedoeling is nu tot chalet reynard te rijden en daar een stevige pint te drinken. De laatste 6 km in het maanlandschap zullen mijn pet te boven gaan
  na die week gaan we naar valloire, aan de voet van de galibier

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.