Vandaag is het 205 jaar geleden dat Willem Frederik Prins van Oranje-Nassau zichzelf, nog altijd als gevolg van de nederlaag van Napoleon in de Slag bij Leipzig in 1813, uitriep tot koning der Verenigde Nederlanden. Op 21 september 1815 werd hij in Brussel ingehuldigd als Koning Willem I. In hetzelfde jaar werd op het Congres van Wenen door de Europese mogendheden de koningstitel werd bevestigd. Hiermee was de kersverse Nederlandse monarchie binnen Europa formeel erkend. Deze fungeerde als buffer voor zowel Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk. Voor wat de Zuidelijke Nederlanden aangaat, zal deze paradijselijke toestand helaas pas tot 1830 duren.

In die periode bouwde Willem de Gentse haven uit, richtte de Gentse universiteit op en deed er alles aan om de stad cultureel, intellectueel en economisch in het daglicht te plaatsen. Het is dan ook niet meer dan passend dat er in Gent een aantal manifestaties plaatsvinden om deze heuglijke periode te gedenken onder het motto “Gent kleurt oranje”. Het strekt het stadsbestuur tot eer dat zij bij mijn weten de enigen zijn die dit in Vlaanderen (laat staan de rest van België) doen. In Nederland wordt er natuurlijk veel meer aandacht besteed aan deze verjaardag en mijn lievelingsstad wat het Noorden aangaat, Den Haag, spant hierbij de kroon!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.