Het is vandaag ook al tien jaar geleden dat de “Eerwaarde Heer Marcel Van Daele” is overleden.

In het doodsbericht lees ik dat hij zowaar in Temse werd geboren op 19 september 1929. Hij was licentiaat in de klassieke filologie en werd priester gewijd hier in Gent op 30 augustus 1953. Van 1957 tot 1983 zou hij les geven in het Sint-Jozef-Klein-Seminarie van Sint-Niklaas. Nadien werd hij (tot 1994) pastoor van de Christus Koningparochie in Sint-Niklaas. Tot mijn stomme verbazing schenkt hij zijn lichaam aan de wetenschap. Dat had ik, eerlijk gezegd, van hem niet gedacht. Want wij, oud-leerlingen, hadden “de Lambik”, zoals wij hem noemden omwille van de treffende gelijkenis met de bekende stripfiguur, niet onmiddellijk bij de “progressieve” leraars ingedeeld. Integendeel zelfs. “Van de doden niets dan goed” etcetera etcetera, maar dat jaar in de poësis moet zowat het zwartste uit mijn middelbare schoolcarrière geweest zijn, met als “hoogtepunt” de gezamenlijke strafstudie na de schoolreis naar de NAVO en de para’s van Schaffen, waar ik me vooraf (als enige in de klas) reeds tegen verzet had. Vooral dit laatste incident maakte het jaar dat Marcel Van Daele onze klastitularis was misschien toch nog een ietsiepietsie erger dan het jaar dat erop volgde met Daniël De Smet aan het hoofd van de klas. Enfin, wellicht is het na het jaar dat Miel Swillens werd weggestuurd voor ons op het college niet veel soeps meer geweest. En wat die kwestie Swillens betreft, daarover leest u hier meer…
IN DULCI JUBILO
Marcel Van Daele was natuurlijk vooral bekend als koorleider van “In dulci jubilo”. En ook in dit verband word ik postuum nog eens verrast door hem. Pas nu ben ik over een artikel in Het Volk gestruikeld, waarin de viering van het vijftigjarig bestaan van dit schoolkoor wordt aangekondigd en ook hier duiken een aantal namen op die ik niet met hem zou hebben geassocieerd…
“Dit jaar viert het knapen- en mannenkoor In Dulci Jubilo uit het college van de Wase hoofdstad zijn gouden jubileum. N.a.v. een halve eeuw jong-volwassenen goede muziek leren waarderen en laten beoefenen, verzorgt In Dulci Jubilo zondag 25 januari te 16 uur een jubileumconcert in het barokke decor van de Collegekerk.
Het koor brengt in dit historisch kader in samenwerking met drie solisten en een barokensemble o.l.v. Jos Van Immerseel werken van J.S. Bach. Op het programma staan de cantates „Du Hirte Israël, höre” en “Allein zu dir, Herr Jesu Christ” en het motet „Der Geist hilft unsere Schwachheit auf”.
UITVOERDERS
Het Sint-Niklase knapen- en mannenkoor dat sinds 1963 o.l.v. E.H. M.Van Daele staat en 75 leden telt, deed voor het jubileumoptreden een beroep op René Jacobs, alt, Guy De Mey, tenor, en Nederlander Wouter Oosterkamp, bas.
De uitvoering wordt ondersteund door het barokensemble After Eight, bestaande uit een kern Franse en Nederlandse barokstrijkers. Als hoboïsten werden Paul Dombrecht en Paul Beelaert uitgenodigd.
Het ensemble en de uitvoering staat o.l.v. Jos Van Immerseel, leraar klavecimbel aan het Antwerps Conservatorium en sinds vorig jaar ook afdelingsleider voor historische muziek aan het Sweelinckconservatorium van Amsterdam. Hij trad als gastdocent op te Utrecht, bij de NOS, de Schola Cantorum Basiliensis, het Lemmensinstituut te Leuven en op diverse zomercursussen te Toulouse en Bremen.”

Een gedachte over “Marcel Van Daele (1929-2009)

  1. Mooi verhaal. Ik heb van de heer Marcel van Daele Grieks (Homerus) en godsdienst gehad in 1975-1976. Hij was toen ook titularis van de Poësis. Ik heb genoten van zijn lessen en bewaar zeer goede herinneringen aan hem. Moge hij rusten in vrede. Wim Klostermann

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.